Мінфін шукає дилерів на держоблігації

Середа, 3 червня 2009, 09:53

Міністерство фінансів розробило умови відбору банків, які стануть первинними дилерами та отримають виключне право на купівлю облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) при їх первинному розміщенні.

Згідно з оприлюдненим проектом "Порядок відбору та функціонування первинних дилерів", міністерство має намір вибрати 6 банків-дилерів, а в перспективі довести їх кількість до 16, пише газета "Комерсант-Україна".

Для отримання цього статусу, що видається на необмежений термін, кредитна установа має працювати більше трьох років, мати оплачений статутний капітал від 10 млн євро, ліцензію Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку на торгівлю цінними паперами, історію торгів ОВДП в обсязі не менш 1 млрд. гривень, а також вказати обсяг купівлі держпаперів при їх розміщенні Мінфіном.

Банки-первинні дилери отримають виключне право викуповувати облігації Мінфіну, перепродаючи їх усім іншим учасникам ринку (на 1 травня в Україні працювали 185 банків).

Реклама:

Натомість дилери повинні будуть підтримувати двосторонні котирування купівлі/продажу ОВДП з іншими дилерами, а також викуповувати не менше 3% облігацій Мінфіну протягом півроку.

Мінфін буде відслідковувати діяльність дилерів на первинному ринку за результатами розміщення ОВДП, а на вторинному - по котируваннях на торгових майданчиках та інформації НБУ.

Міністерство залишає за собою право в односторонньому порядку розірвати договір з дилером, зокрема з банком, який за підсумками року викупить найменший обсяг облігацій.

Держбюджет передбачає продаж ОВДП у 2009 році на 26,069 млрд. гривень (без урахування 44 млрд. гривень на рекапіталізацію банків).

Лідером за обсягом портфеля ОВДП та цінних паперів Нацбанку, за даними НБУ на 1 травня, був Ощадбанк - 10,588 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: