Стельмах констатує зміцнення курсу гривні

П'ятниця, 15 травня 2009, 14:06

Голова Національного банку Володимир Стельмах не виключає різкого зміцнення гривні.

Як передає агентство "УНІАН", про це він сказав в інтерв'ю журналістам в Швейцарії.

Стельмах нагадав, що Міжнародний валютний фонд виділив Україні другий транш кредиту (2,8 млрд. дол.), з якого 1,5 млрд. дол. - у держбюджет для фінансування зовнішніх боргових зобов'язань.

"Якщо уряд вийде на ринок (валютний), то тенденція до зміцнення гривні буде однозначною, а якщо вийде уряд необережно на ринок, то може відбутись стресове укріплення гривні", - сказав голова НБУ.

Реклама:

Стельмах наголосив, що сьогодні потрібно синхронізувати роботу з урядом, щоб не допустити стресового стрибка курсу, щоб курс був закріплений обережно.

В цілому, за словами Стельмаха, на сьогодні на валютному ринку намітилась тенденція до зміцнення гривні. "Але перелом буде, якщо уряд вийде на валютний ринок", - сказав голова НБУ.

Сьогодні, за його словами, ситуація значно покращилась за останні дві декади квітня й особливо у травні, зокрема, населення заспокоїлось і не скуповує валюту.

Стельмах зауважив, що якщо раніше Нацбанк продавав мільярди доларів, то зараз йдеться про мільйони.

"В останні дні ми пропонуємо (долари), у нас їх не беруть, і курс пішов на укріплення. Ви бачите, що курс вчора був 7,65, а сьогодні ще на пункт нижче", - сказав він.

Деякі банкіри вважають, що зміцнення гривні може бути штучним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: