Українські єврооблігації вже користуються попитом

Середа, 8 квітня 2009, 14:39

Спреди на українські євробонди на світових фінансових біржах знизилися на 10-15 пунктів.

Про це заявив заступник міністра фінансів Андрій Кравець журналістам на брифінгу, передає агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Кравець підкреслив, що це свідчить про те, що ні інвестори, ні міжнародні фінансові організації не бачать загрози для погашення та обслуговування українського зовнішнього боргу.

За словами Кравця, держава не просто вчасно і повністю виконує всі свої зобов'язання по зовнішньому боргу, але й вирішує форс-мажорні ситуації.

В якості прикладу він навів кредит "Укравтодору", який від України вимагали погасити раніше терміну.

Кравець зазначив, що в результаті переговорів з інвесторами не тільки більше 400 млн. дол. по кредиту було погашено достроково, але і була отримана знижка майже на 100 млн. дол.

Заступник міністра також відзначив, що в останні місяці на світових фондових біржах спреди на українські євробонди були надзвичайно високими.

У той же час, ті сигнали, які посилаються на зовнішні ринки, зокрема, тим, що уряд вчасно виконує свої зобов'язання, вже дали свій результат, і спреди, зокрема, на Франкфуртській фондовій біржі, за словами заступника міністра, суттєво зменшилися.

"Це демонструє, що дійсно інвестори свої негативні очікування знизили, і вони не вважають критичною ситуацію з обслуговуванням Україною свого зовнішнього боргу", - сказав Кравець.

Він також додав, що обсяг зовнішнього боргу України становить близько 20% від ВВП, що не є критичним, оскільки Бюджетний кодекс дозволяє формувати такий борг в обсягах до 60% ВВП.

Реклама:

Таким чином, немає підстав говорити про значні обсяги зовнішнього боргу України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: