Fitch прогнозує "Газпрому" дефолт

Середа, 8 квітня 2009, 10:57

Агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній та національній валюті ВАТ "Газпром" на рівні "BBB" та пріоритетний незабезпечений рейтинг компанії "BBB".

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на повідомлення прес-служби рейтингового агентства.

Рейтинг програми емісії боргових зобов'язань Gaz Capital SA підтверджено на рівні "BBB". Прогноз по довгострокових РДЕ - "Негативний".

В Fitch відзначають, що підтвердження рейтингів відбулося після оголошення про те, що "Газпром" підписав угоду про реалізацію опціону на придбання 20% ВАТ "Газпром нафта" у "Eni Spa" ("AA-"/ прогноз "Стабільний") за 4,1 млрд. доларів.

Реклама:

"Газпром", "Eni Spa" і "Enel SpA" ("A-"/Rating Watch "Негативний") також домовилися продовжити до 30 травня 2009 року опціон на придбання "Газпромом" 51-відсоткової частки в ТОВ "СеверЕнергія", яке включає ряд газових і нафтових активів.

У той же час Fitch зазначає, що з урахуванням існуючої складної ринкової кон'юнктури і менш сприятливих фундаментальних показників у нафтогазовій галузі ці придбання обмежать фінансову гнучкість "Газпрому" у рамках поточних рівнів рейтингів.

Fitch вважає, що рішення використовувати опціон щодо частки у ВАТ "Газпром" нафту відповідає стратегії "Газпрому" щодо збільшення видобутку нафти.

В результаті, "Газпром" буде володіти мажоритарним пакетом (95,68%) у ВАТ "Газпром нафта", п'ятому найбільшому виробнику нафти в Росії за обсягом видобутку нафти до 46 млн. тонн (з урахуванням часткою в акціонерному капіталі) в 2008 р. при очікуваному збільшенні видобутку до 75 млн. тонн (включаючи нафтові родовища "Газпрому") до 2015 р.

"Негативний" прогноз відображає прогноз по суверенних рейтингах Російської Федерації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: