Фірташ покликав "Газпром" на нараду до Швейцарії

П'ятниця, 30 січня 2009, 22:58 -
 

Перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський попереджає про відповідальність за спроби привласнити газ RosUkrEnergo, що знаходиться в сховищах.

Про це він заявив в ефірі програми "Свобода на Інтері".

"Я хочу попередити вже як офіційна особа (заступник голови СБУ) , що будь-які незаконні дії проти будь-якого інвестора тягтимуть за собою відповідальність", - заявив він.

"Якщо Україна зробить неправові речі, якщо будуть претензії з боку компанії, то чиїм майном буде розплачуватися Україна за рішенням Стокгольмського суду чи якогось іншого суду? Я це хотів би спитати", - зазначив заступник голови СБУ.

Реклама:

При цьому Хорошковський нагадав, що RosUkrEnergo все таки швейцарська компанія, де 50% належить "Газпрому".

"І мене дивує, коли говорять про корупційні схеми RosUkrEnergo і при цьому хвалять хороший "Газпром", - заявив він.

За словами Хорошковського, ситуація щодо 11 мільярдів кубів газу в сховищах не змінилася, і вони належать RosUkrEnergo, що в четвер було підтверджено "Газпромом".

"Я також хочу повідомити, що зараз в Швейцарії відбувається координаційна рада RosUkrEnergo, де присутні три заступники голови правління "Газпрому", - заявив Хорошковський.

Як відомо, "Нафтогаз" узяв на себе зобов'язання виступити транзитером газу, закачаного RosUkrEnergo у ПСГ, і доставити його на західний кордон України.

В уряді запевняють, що тепер газ, закачаний RosUkrEnergo, належить "Нафтогазу".

Разом з тим голова митниці, а з середи перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський вважає, що власник газу не змінився, і ним залишається RosUkrEnergo.

"Цей газ належить РосУкрЕнерго. Є періодична декларація в режимі заявленого транзиту, де Нафтогаз бере на себе зобов'язання виступити транзитером цього газу і доставити його на західний кордон України", - заявив Хорошковський в інтерв'ю УП.

"Тому змінити статус цього газу можна, якщо РосУкрЕнерго як власник відмовиться від нього або продасть його. Сьогодні, коли вже заявлений режим транзиту, ці дії повинні бути погоджені з митною службою", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: