Якщо "Нафтогаз" не віддасть борги, газ знову буде продавати Фірташ

П'ятниця, 21 листопада 2008, 10:47

Якщо питання боргу "Нафтогазу" "Газпрому" не вирішиться, Росія буде продавати газ Україні за існуючими домовленостями і збережеться посередник - Rosukrenergo.

Про це пише російське видання "Ведомости".

Видання відзначає, що після заяви президента Медведєва про стягнення боргу з України під загрозою жовтнева угода "Газпрому" і "Нафтогазу" про перехід на прямі (без участі RUE) поставки газу за фіксованими цінами в 2009 і 2010 р. і перехід на ринкові ціни з 2011 р.

Міллер нагадав, що ці умови пов'язувались  з погашенням українського боргу.

Реклама:

При переході на ринкове ціноутворення з 1 січня 2009 р. Україні, можливо, доведеться платити за газ $400 за 1000 куб. м, заявив Міллер.

Джерело в компанії заявило, що, якщо не буде урегульоване питання з боргом, "робота продовжиться за старими домовленостями". У прес-службі "Нафтогазу" від коментарів відмовилися.

Але навіть якби Україна була готова розплатитися, ухвалити рішення про виділення бюджетних коштів для розрахунку з "Газпромом" зараз нікому, пише видання.

12 листопада у відставку відправлений голова Верховної ради Арсеній Яценюк, а без голови Рада не може прийняти жодного акта, пояснює політолог Костянтин Бондаренко: зараз в Україні політична криза, і коли з'явиться голова - не відомо.

Знайти такі гроші - величезна проблема для бюджету, каже Дмитро Боярчук з аналітичного центра CASE. Якщо вони навіть будуть знайдені, виплата $2,4 млрд створить значний тиск на резерви Нацбанку в умовах відтоку капіталу й ослаблення гривні, говорить Віталій Ваврищук з інвесткомпанії Dragon Capital.

За жовтень резерви Нацбанку скоротилися з $37,529 до $31,923 млрд, наприкінці жовтня МВФ погодився виділити кредит у $16,5 млрд, але велика частина першого траншу в $4,5 млрд пішла на підтримку гривні, каже Боярчук. Борг зараз одержати неможливо, заява Медведєва - спроба зміцнити позицію "Газпрому" на переговорах з "Нафтогазом", вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!