Україна сяде на цукрову дієту

Четвер, 9 жовтня 2008, 12:54

Прогноз світового дефіциту цукру на поточний маркетинговий рік підвищений на 44% - до 4,7 млн. т. З них українському ринку не вистачить близько 0,5 млн т, що будуть покриті за рахунок імпортних постачань. Ріст цін на все солодке гарантований, впевнена газета "Экономические Известия" .

За даними консалтингової компанії Kingsman (Лондон), обсяг світового дефіциту цукру був скорегований убік збільшення, після зниження прогнозу врожаю на Кубі й у США - зокрема, Куба втратила близько 300 тис т.

Знижено прогноз виробництва й у Бразилії - через несприятливі (висока вологість) погодних умов, а також подорожчання кредитів для виробників унаслідок світової фінансової кризи. Також на світовий ринок будуть недопоставлені близько 4 млн т цукру з Індії - ця країна сама має намір імпортувати цукор через внутрішнє недовироблення. При цьому споживання цукру в цьому сезоні збільшиться, за прогнозами Kingsman, на 2,5%.

За прогнозами агентства "ААА", в Україні буде зроблене близько 1,5-1,6 млн т цукру, що навіть з урахуванням перехідних залишків виллється в нестачу для нестатків внутрішнього ринку близько 575-600 тис. т. Оскільки покривати дефіцит прийдеться постачаннями з-за кордону дорогого продукту, то рівень цін на внутрішньому ринку буде мати тенденцію до підвищення. Якщо подорожчання буде йти в тому ж темпі, то в лютому 2009 року ціна цукру на світовому ринку складе $435-445/т, що означає ціну на нього в Україні $557-615,0 (без ПДВ).

За даними корпорації "Укрцукор", собівартість цукру з буряка нового врожаю складе 3,5 грн за 1 кг. Українські переробники зазначають, що фактично ціна може бути ще більше.

Українські цукрові заводи за станом на 29 вересня поточного року зробили 74,3 тис. т цукру з буряка врожаю 2008 р., що на 54% менше, ніж на аналогічну дату минулого року. Цього року підприємства вже переробили 633,78 тис. т цукрового буряка проти 1,641 млн. т на кінець вересня 2007 р.

Більш низькі темпи цукроваріння в поточному році в порівнянні з 2007 р. експерти пов'язують з пізніми термінами сівби більшої частини буряка, а також несприятливими для збирання цієї культури погодними умовами у вересні. В даний час буряк переробляють тільки 14 цукрових підприємств, тоді як за станом на 29 вересня 2007 року  працювало 95 заводів.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: