Fitch визначило проблеми українських банків

Четвер, 23 жовтня 2008, 19:49
 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає значне посилення короткострокових ризиків для українських банків.

Про це говориться в повідомленні рейтингового агентства.

Агентством відзначається несприятлива обстановка: нестабільність на глобальних фінансових ринках, погіршення макроекономічних фундаментальних показників і політична невизначеність, що призвело до відтоку депозитів, скорочення пропозиції коштів на внутрішніх грошових ринках і волатильності валютного курсу.

"Крім того, якість банківських активів, імовірно, буде погіршуватися в міру перевірки часом кредитних портфелів, скорочення ліквідності в економіці і потенційного збільшення боргового навантаження в позичальників з валютними кредитами, що не мають доходів в іноземній валюті", - говориться в повідомленні агентства в четвер.

Реклама:

Fitch, розглядає як позитивні заходи, розпочаті Національним банком України (НБУ) з метою підтримки ліквідності сектору, однак допускає, що вони можуть виявитися недостатніми у випадку подальшого погіршення ринкової кон'юнктури, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Агентство нагадує, що складнощі з ліквідністю і якістю активів в останні дні вже призвели до негативних рейтингових дій по двох банках - "Родовід Банку" і Банку "Надра".

 На його думку, як і багато інших економік у світі Україна на даний час зіштовхується із сполученням напруженої ситуації з ліквідністю на міжбанківському ринку, різким зниженням цін активів, дефіциту кредитних ресурсів і уповільненням економічного зростання.

Крім того, ризики для банківського сектора України підсилюються такими факторами, як швидке зростання обсягів кредитування в останні роки, політична невизначеність і відсутність ефективності у роботі уряду напередодні грудневих виборів до парламенту, говориться в повідомленні.

Іншими негативними факторами агентство називає волатильність обмінного курсу гривні відносно долару США, високу частка валютного кредитування (51% за станом на серпень 2008 року).

За наявною інформацією, в останні два тижні збільшився відтік роздрібних депозитів після виникнення проблем у шостого за розміром банку країни "Промінвестбанку" в результаті волатильності обмінного курсу, додає Fitch.

Воно відзначає, що позитивним фактором кредитоспроможності банківського сектора країни в порівнянні з системами в СНД є відносно висока частка іноземної участі (36%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: