"Заграница нам поможет"

Понеділок, 20 жовтня 2008, 11:24

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко сподівається, що МВФ надасть Україні стабілізаційну фінансову допомогу.

Про це вона заявила під час зустрічі в понеділок з представниками місії Міжнародного валютного фонду, які проводять оцінку фінансово-економічної ситуації  в Україні.

На зустрічі обговорювався пакет заходів, виконання яких дозволить  Україні отримати фінансову стабілізаційну підтримку, повідомляє прес-служба уряду.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко наголосила, що успішно завершить переговори, і є велика вірогідність, що ця масштабна фінансова допомога буде Україною отримана.

Реклама:

Тим часом, як повідомляє "Радіо Свобода", триваюча політична боротьба в Україні між Президентом і Прем'єр-міністром ставить під серйозний сумнів термінову позику від Міжнародного валютного фонду.

В очах МВФ, чвари у вищих ешелонах влади означають, по суті справи, боротьбу за владу, а це рівнозначно нестабільності у Києві.

Між тим, Україна звернулася до Міжнародного валютного фонду за допомогою з огляду на глобальну фінансову кризу. У Вашингтоні, де розташована штаб-квартира МВФ, у принципі, позитивно ставляться до прохання з боку молодої демократії, але висувають передумову: Кабінет Міністрів мусить дати запевнення, що державний бюджет на наступний рік буде збалансованим. Однак Ппрезидент Віктор Ющенко розпорядився розпустити парламент, а з ним і Кабінет. Отож, бюджет не затверджено.

Позачергові вибори мають відбутися 7 грудня, а якщо так буде, то новий Кабінет можуть сформувати хіба що за декілька місяців. Подальша доля президентського указу вирішується у суді, але поки що неясно, чи існуючий Кабінет має владу приймати зобов'язуючі рішення. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко каже, що так, має, але канцелярія Президента стверджує, що ні, не має.

Делегація МВФ зустрічалася з представниками Президента і Прем'єр-міністра. Йдеться про позику обсягом 15 мільярдів доларів для зміцнення фінансової бази України.

Тимошенко розмовляла з делегацією три дні тому і заявила, що вона за позику, але якщо суд стане на бік Президента, то Кабінет не матиме повноважень щодо ведення переговорів з МВФ про кредити. У такому випадку переговори буде відкладено аж до появи нового парламенту й нового Кабінету Міністрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: