2009 рік для України може бути найгіршим

П'ятниця, 5 вересня 2008, 10:06

На думку експертів, 2009 рік може стати для України роком серйозної економічної кризи.

Про це йдеться у детальному економічному прогнозі на 2009 рік, який був підготовлений журналом "Фокус".

Загальносвітове зростання цін на енергоресурси й рекордний рівень інфляції в Україні вже призвели до помітного спаду динаміки у провідних галузях - будівельній й металургійній.

"Для України найгіршим може бути 2009 рік, коли підвищаться не тільки світові ціни на нафту, але й вартість російського газу", - сказав в інтерв'ю "Фокусу" голова ради НБУ Петро Порошенко.

Реклама:

Експерти також стверджують, що на економічній ситуації в Україні негативно позначиться висока інфляція й зайва прихильність фінансової системи до долара.

Ще одна негативна тенденція - кредитний голод. Банки різко підвищили процентні ставки й вимоги до потенційних позичальників - як у споживчому, так і корпоративному кредитуванні.

Це викликано двома фундаментальними причинами: світовою фінансовою кризою й антиінфляційними заходами українського уряду й Нацбанку.

"Високий рівень інфляції й процентних ставок призведуть до зниження темпів приросту майже всіх секторів економіки", - сказав "Фокусу" аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблодський. За його словами, вже до кінця 2008 року курс гривні знизиться під впливом негативного сальдо платіжного балансу.

Незважаючи на велику кількість негативних тенденцій, старший науковий співробітник Інституту Петерсона Андерс Ослунд вважає, що ризик глобальної кризи в Україні невеликий.

Позитивним фактором є приєднання України до СОТ, що стимулюватиме економічне зростання на 1-2% у рік. За прогнозом, темпи економічного зростання в Україні зменшаться з 7% до 5%", - сказав експерт в інтерв'ю "Фокусу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: