В Україні є ризик гіперінфляції

П'ятниця, 6 червня 2008, 17:29

В Україні зберігаються ризики другого витка інфляції, повідомив професор Інституту стратегічних оцінок Анатолій Гальчинський

Він відзначив, що травнева інфляція на рівні більш 1% вважається загрозливою, - повідомляє "УНІАН" .

Протягом 2001-2007 років відповідний показник не перевищував 0,7%, а в 2002 році індекс споживчих цін знизився на 0,3%.

"У цьому значенні інфляція травня, що, за попередніми даними, оцінюється на рівні 1 -1,5%, не дає повода для оптимізму, - сказав Гальчинський. - За п'ять місяців споживчі ціни виросли майже на 15%, і їхній наступний ріст утримує в собі реальні погрози входу української економіки в новий виток інфляційної спіралі з її переходом у гіперінфляційний процес".

Реклама:

У той же час професор підкреслив, що було б некоректним обвинувачувати уряд і НБУ в повній бездіяльності в частині боротьби з інфляційними процесами.

Так Гальчинський відзначив, що в травні НБУ продовжував проводити стриману грошово-кредитну політику, провів зміцнення курсу гривні до долара.

Слідством цього стало відчутне вповільнення росту пропозиції грошей. У травні 2008 року монетарна база збільшилася на 0,6%, а з початку року - усього на 2,8% (у січні-травні в 2007 роки - на 10,4%).

"Мова йде про темпи росту грошової маси, які є значно меншими, ніж динаміка ВВП, що відображає немонетарне визначення інфляційного процесу в українській економіці.

Як позитивний антиінфляційний чинник ми розглядаємо і політику уряду щодо здійснення протягом п'яти місяців тільки профіцитного фінансування бюджетних призначень", - повідомив Гальчинський.

У той же час він уважає, що антиінфляційна політика уряду у своїх базових принципах залишається непослідовною і суперечливою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: