НБУ пом'якшив вимоги за розміром відкритої валютної позиції банків

Субота, 6 червня 2009, 11:04

Національний банк (НБУ) пом'якшив вимоги за розміром відкритої валютної позиції банків, дозволивши кредитно-фінансовим установам, за певних умов, приводити їх до нормативного значення аж до 2011 року.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 3 червня (№328), яке набуло чинності з дня підписання, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, пом'якшення стосується банків, які провели реструктуризацію валютних кредитів і змінили відповідні зобов'язання на гривневі.

"Дозволити банкам до 1 січня 2011 року ... поступове приведення фактичного значення ліміту загальної короткої відкритої валютної позиції до нормативного значення, встановленого НБУ, згідно з індивідуальними графіками, погодженими Нацбанком, у частині його перевищення, пов'язаного із зміною валюти зобов'язання за кредитами, наданими в інвалюті, на національну валюту", - зазначається в документі.

У постанові зазначається, що мова йде про кредитну заборгованість, що була конвертована в гривневу до 31 серпня 2009 року з дотриманням рекомендацій НБУ.

Крім того, постановою НБУ, банкам дозволено до 1 січня 2011 року поетапне (пропорційне) включення до розрахунку нормативу регулятивного капіталу суми витрат, які виникли в результаті реструктуризації/конвертації валюти зобов'язань, з щомісячним збільшенням цієї суми не менше ніж на 6%.

Як повідомлялося, внесення фундаментальних змін до норми обліку та управління валютними ризиками через запровадження нових підходів до розрахунку лімітів валютної позиції закріплені постановами НБУ № 107 і 109: з розрахунку валютної позиції банків, зокрема, були виключені резерви, сформовані в валюті.

Рішення НБУ про новий механізм розрахунку валютної позиції діє з 23 квітня поточного року, але санкції до банків порушників можуть застосовуватися лише після 23 червня.

Категорично проти введення в дію нового принципу розрахунку валютної позиції виступила низка банків з іноземним капіталом.

За оцінками банкірів, перехід до формування резервів під валютні кредити в гривні і відповідне скорочення валютної позиції вимагає від них продажу валюти, якої у них немає в наявності.

За даними Нацбанку перевищення нормативів відкритої валютної позиції мають 12 банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!