Антимонопольний комітет піймав Фірташа на слові

Понеділок, 13 квітня 2009, 09:23

Антимонопольний комітет України (АМКУ) встановив, що газотрейдер RosUkrEnergo не має контролю над українськими облгазами.

АМКУ відправив запити RosUkrEnergo і всім 52 облгазам щодо структури їх активів і отримав повну інформацію від газо-трейдера і його власників., повідомив виданню "Дело" перший заступник голови відомства Юрій Кравченко,

"І за результатами аналізу ситуації та отриманих даних ми не встановили факт здійснення цією структурою контролю над українськими облгазами", - сказав Кравченко.

Розслідування тривало близько двох місяців. Необхідність перевірки виникла одразу ж після того, як співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ публічно оголосив, що його компанія контролює 75% внутрішнього ринку газу в Україні.

Реклама:

На початку року співвласник скандального газотрейдера Дмитро Фірташ повідомив:

"Потрібно розуміти, що RosUkrEnergo придбала контрольні пакети українських облгазів і контролює 75% обсягу проданого газу в Україні (майже 50 мільярдів кубометрів газу на рік). Газ реально продає не "Нафтогаз України", а облгази".

При цьому про непрямі свідчення відношення RosUkrEnergo до деяких газопостачальних підприємств говорилося неодноразово. Зокрема, 2007 року в наглдову раду деяких компаній були призначено представників "УкрГаз-Енерго" - спільного підприємства скандального газотрейдера і "Нафтогазу України".

В самій RosUkrEnergo офіційно коментувати факт контролю над облгазами відмовилися. У той же час джерело, близьке до компанії, зазначило: "RosUkrEnergo ніколи не робила заяв з цієї теми. Це були слова Фірташа, і він повинен відповідати".

В Group DF на запит повідомили: "У нас немає коментарів щодо згадуваної інформації".

Радник прем'єр-міністра Сергій Пашинський дав своє пояснення, чому слова Фірташа розійшлися з результатами офіційної перевірки:

"Він не володіє 75% облгазів. Якісь облгази дійсно знаходяться в управлінні Фірташа, але їх діяльність чітко регламентована. Думаю, своєю заявою він просто хотів налякати уряд".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: