ЄС схвалив законодавство для зменшення вуглецевого сліду морського транспорту

Вівторок, 25 липня 2023, 12:54 -

Рада ЄС ухвалила так звану морську ініціативу FuelEU maritime, яка передбачає збільшення ролі відновлюваного та низьковуглецевого палива задля зменшення вуглецевого сліду морського сектору в Євросоюзі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Ради ЄС.

"Новий закон забезпечить правову визначеність для операторів суден і виробників палива та допоможе запустити широкомасштабне виробництво екологічно чистого морського палива, тим самим суттєво сприяючи досягненню наших кліматичних цілей на європейському та глобальному рівнях", – заявила Ракель Санчес Хіменес, міністр транспорту, мобільності та міського розвитку Іспанії, яка головує в Раді ЄС.

Основною метою морської ініціативи FuelEU, як ключової частини пакету ЄС Fit for 55, є збільшення попиту і послідовне використання відновлюваних і низьковуглецевих видів палива, а також скорочення викидів парникових газів у секторі судноплавства, забезпечуючи при цьому безперебійну роботу морських перевезень і уникаючи викривлень на внутрішньому ринку.

Реклама:

Нове законодавство має на меті вивести морський транспорт на траєкторію досягнення кліматичних цілей ЄС на 2030 і 2050 роки і має відігравати фундаментальну роль у виконанні європейського кліматичного законодавства.

Після сьогоднішнього офіційного ухвалення новий регламент буде опублікований в офіційному журналі ЄС після літа і набуде чинності на двадцятий день після цієї публікації. Нові правила застосовуватимуться з 1 січня 2025 року, за винятком статей 8 і 9, які застосовуватимуться з 31 серпня 2024 року.

Морська ініціатива FuelEU є частиною пакету Fit for 55. Представлений Європейською комісією 14 липня 2021 року, цей пакет має на меті дозволити ЄС скоротити чисті викиди парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року і досягти кліматичної нейтральності у 2050 році.

Реклама:

Нагадаємо, на початку літа Німеччина запустила програму, яка надасть десятки мільярдів євро фірмам, що стикаються зі значними витратами на енергію, щоб допомогти своєму промисловому сектору профінансувати перехід до вуглецево-нейтральних технологій виробництва.

Європейська правда

Реклама: