ЄС розглядає інші зернові маршрути після виходу РФ із зернової угоди. Литва пропонує свої порти

Вівторок, 25 липня 2023, 12:26 -

ЄС обговорює плани щодо відкриття альтернативних маршрутів постачання українського зерна на світові ринки після того, як Росія погрожує атакувати кораблі в Чорному морі, що є основним маршрутом поставок.

Про це пише Financial Times.

Мністри сільського господарств країн-членів блоку, які зустрічаються у вівторок у Брюсселі, працюватимуть над шляхами збільшення потужностей для транспортування зернових сухопутними і річковими шляхами через ЄС, заявив міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планчас, який головує на зустрічі.

Литва також запропонує збільшити обсяги експорту через власні порти.

Реклама:

Але Планчас попередив: "Вартість набагато вища за Чорне море. Це те, що ми маємо враховувати".

Нагадуємо:

Росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди" і пригрозила "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження ініціативи без участі РФ. Крім того, Москва почала масовані обстріли портової інфраструктури Одеси та дунайських портів.

Реклама:

Росія "розгляне можливість" повернення до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов.

Внаслідок російських атак на інфраструктуру на Одещині в порту Чорноморська було знищено 60 тисяч тонн зерна.

Вночі 19 липня Росія атакувала зернові термінали в портах Одеса та Чорноморськ, внаслідок цього зазнала пошкоджень інфраструктура трейдерів.

Також читайте: День народження "зернового коридору" і день кінця. Як Україна знову опинилася в морській блокаді та чим це загрожує

Економічна правда

Реклама: