У Києві викрили схему незаконного відшкодування ПДВ за допомогою інвалідських пільг

Четвер, 29 червня 2023, 11:40

Національна поліція викрила схему незаконного відшкодування ПДВ за допомогою пільг, що мають люди з інвалідністю, яку організували столичні податківці, депутат райради, адвокат та керівники комерційних структур.

Про це повідомляється на сайті Нацполіції.

Для організації схеми була використана пільга, яку мають особи з інвалідністю. Згідно з податковим законодавством України підприємства, на яких працюють такі особи і які безпосередньо беруть участь у виробничій діяльності, звільняються від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток.

Як повідомляє Нацполіція, до реалізації схеми були залучені жителі Києва та області.

Реклама:

Службові особи низки комерційних товариств подавали до державних органів фіктивні дані про те, що указані особи є їхніми працівниками.

Надалі фігуранти подавали заяви про відшкодування ПДВ до податкових органів. Керівник відділу столичної податкової служби та його співробітник, котрі також були задіяні у схемі, не перевіряли належним чином інформацію та погоджували документи, на підставі яких товариства отримували кошти.

Як показало експертне дослідження, у такий спосіб комерційні структури безпідставно отримали з бюджету понад 55 млн грн.

Реклама:

В організації схеми підозрюється 10 осіб, серед яких – посадовці столичної податкової служби, адвокат, керівники комерційних структур, депутат однієї з районних рад Київщини, мешканці Києва та області.

У кожного учасника схеми був чіткий розподіл ролей: контроль за діями фігурантів, підготовка необхідної документації, ведення бухгалтерії, комунікація з податківцями тощо.

На підставі зібраних у ході слідства доказів 10 учасникам злочинної організації поліцейські повідомили підозру, серед них - уже колишні податківці, адвокат, керівники комерційних структур та депутат однієї з районних рад Київської області.

Залежно від ролі та участі у злочинній діяльності дії підозрюваних кваліфіковані за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем;
  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • зловживання владою або службовим становищем;
  • службове підроблення.

Наразі затримано трьох підозрюваних. Вирішується питання щодо обрання всім учасникам злочинної організації запобіжних заходів.

Також, за повідомленням Нацполіції, податківці - учасники схеми, вже перебувають у статусі колишніх.

Нагадуємо:

У 2022 році Державна податкова служба відшкодувала лише 69% від запитаного відшкодування податку на додану вартість.

Про те, що Державна податкова служба значно зменшила обсяг відшкодування податку на додану вартість бізнесу - практично до мінімального, експерти почали заявляти ще в 2020 році.

Водночас правоохоронці систематично викривають схеми із незаконного відшкодування податку на додану вартість.

Реклама: