ЄЦБ закликав банки єврозони прискорити вихід або скорочення бізнесу в Росії

Вівторок, 27 червня 2023, 16:58 -
 
getty images

Європейський центральний банк (ЄЦБ) закликав банки єврозони, які все ще працюють в Росії, до прискорення планів зі скорочення діяльності або виходу з російського ринку.

Про це заявив голова наглядової ради ЄЦБ Андреа Енріа, пише Bloomberg.

Енріа додав, що нещодавно ЄЦБ "закликав ці банки прискорити свої стратегії скорочення та виходу з ринку, прийнявши чіткі дорожні карти" і регулярно звітувати про прогрес перед своїми органами управління та наглядовим органом.

"Кілька європейських банків за кілька років заробили шалені прибутки в Росії завдяки темпам зростання, які були вищими, ніж на їхніх рідних ринках. Війна в Україні наразила цю групу кредиторів на ризики для їхніх фінансів та репутації, причому деякі з них вжили більш радикальних заходів для виходу з ринку, ніж інші", - нагадує агентство.

Реклама:

"Я неодноразово і публічно висловлював занепокоєння з приводу невтішного повільного прогресу, досягнутого банками у зниженні ризиків, пов'язаних з поточними операціями на російському ринку", - написав Енріа в листі до членів Європейського парламенту.

За його словами, банки, які перебувають під наглядом ЄЦБ, скоротили свої ризики в Росії на 37% в минулому році, причому в четвертому кварталі цей процес прискорився.

Станом на 1 квартал банки ЄС мають близько 45 мільярдів євро загальних ризиків, пов'язаних з Росією, або майже половину цієї суми, яка була зафіксована одразу після лютневого вторгнення в Україну.

Реклама:

"Райффайзен" з більш ніж 20 мільярдами євро, безумовно, є найбільш вразливим, і його керівництво прогнозує падіння котирувань коефіцієнта достатньої базового капіталу (CET1) на 230 б.п., якщо він повністю спише свій російський підрозділ. Це порівняно з прогнозами на рівні 40 б.п. в UniCredit та 70 б.п. в OTP", - додає Bloomberg.

Нагадаємо:

Австрійський Raiffeisen Bank International (RBI) заявив, що активізує кроки з відокремлення свого російського підрозділу на тлі зростаючого тиску з метою розірвати його зв'язки з Москвою.

Читайте також: Кредитні канікули мобілізованим та сотні мільйонів євро на війну Путіна: чому "Райффайзен" досі в Росії

Економічна правда

Реклама: