В уряді розраховують на реалізацію реформи митниці вже цього року

П'ятниця, 24 лютого 2023, 13:45 -

Без структурної реформи митниці кадрові зміни не будуть ефективними, для цього варто виконати шість кроків, перший - запровадити спільні пункти пропуску та спільну базу даних з країнами ЄС.

Про це в інтерв'ю Forbes заявив прем'єр Денис Шмигаль.

За його словами, для реформування митниці спершу необхідно запровадити спільні пункти пропуску та спільну базу даних з країнами ЄС, зокрема з Польщею.

"Коли в базах даних Польщі та України буде однакова інформація, все вирівняється. Корупція з точки зору контрабанди зменшиться на 98%", - зауважив Шмигаль.

Реклама:

За його словами, другим кроком має стати діджиталізація всіх процесів та впровадження електронної черги, третім - ротації на митниці кожні три місяці.

"Якщо бригади з Черкас, Полтави, будуть на три місяці їхати на західний кордон, буде складно будувати корупційні схеми", - додав прем'єр.

Далі потрібно буде збільшити кількість пунктів пропуску, зазначив Шмигаль.

Реклама:

"Чим більше пунктів пропуску, тим менше навантаження, менше черг, менша корупція. Ми над цим вже активно працюємо. Вперше за 24 роки Україна відкрила два нових пункти пропуску з Румунією", - сказав Шмигаль.

За його словами, п'ятим кроком має стати впровадження ризикоорієнтованого підходу. 

А шостий крок, за словами Шмигаля, - встановлення справних сканерів на всіх митних пунктах пропуску.

Він додав, що уряд вже домовився з польськими партнерами про купівлю перших 13 сканерів.

Відповідаючи на питання про можливість проведення реформи цього року, премʼєр заявив: "Це моя мрія відтоді як я почав обіймати цю посаду. Я буду тиснути, щоб ця реформа була реалізована цього року".

Щодо закону щодо прозорого конкурсу на очільника митниці, про підготовку якого оголосив профільний комітет Верховної Ради, Шмигаль додав, що він "може бути частиною реформи".

"Авжеж, треба дивитись, що закладено в цьому законі. Проте нова конкурсна процедура - лише складова реформи, яка не запрацює без структурних змін", - резюмував він.

Нагадаємо:

Кабінет міністрів на засіданні у середу, 1 лютого, визнав таким, що втратило чинність розпорядження про тимчасове покладення виконання обов’язків голови Державної митної служби (ДМС) на Вячеслава Демченка.

Таким чином уряд фактично звільнив його з посади в.о. голови митної служби, до призначення на яку Демченко керував Департаментом боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил ДМС.

Наразі на посаду нового очільника митниці немає жодних прізвищ - "зараз таких кандидатів нуль", заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Податковий комітет ВР підготує зміни до законодавства, які передбачатимуть обрання керівників Митниці та Податкової на відкритих конкурсах.

Економічна правда

Реклама: