Світові ціни на зерно підскочили після виходу Росії з "зернової угоди"

Понеділок, 31 жовтня 2022, 17:10 -

Ціни на пшеницю на Чиказькій товарній біржі у понеділок, 31 жовтня, підскочили на 6%, на кукурудзу – більш ніж на 2% після заяви Москви про вихід з "зернової угоди".

Про це повідомляє Reuters.

Вихід Росії з чорноморської "Зернової угоди" викликав занепокоєння щодо глобальних поставок.

Найактивніший контракт на пшеницю на Чиказькій товарній біржі (CBOT) виріс на 6,1% до 8,79-1/2 доларів за бушель у 12:21 за Гринвічем та дійшов до 8,93 доларів, досягнувши максимуму з 14 жовтня. У березні ф’ючерси на пшеницю досягли рекордної позначки в 13,64 долара за бушель.

Реклама:

Ціни на кукурудзу подорожчали на 2,4% до 6,97-1/2 доларів за бушель, а соєві боби – на 0,6% до 14,09-1/4 доларів за бушель.

Європейські ринки також зросли: базові грудневі ф’ючерси на борошнозбиральну пшеницю на паризькій Euronext зросли на 3,6% до 349,50 євро ($346,70) за тонну після досягнення двотижневого максимуму в 353,25 євро за тонну.

Також про підвищення цін на продовольство заявили в МЗС України. 

Реклама:

"Світові ціни на пшеницю зросли на 5% після призупинення Росією зернової угоди. Мільйони в Африці та Азії зіткнуться з недоїданням і голодом через жорстокість москви. Україна хоче продовжити експорт зерна тим, хто його потребує. Не дозвольте Росії морити світ голодом", – написав речник МЗС Олег Ніколенко в Twitter.

Нагадуємо:

У понеділок з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 12 суден з 354,5 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи після того, як РФ оголосила про "призупинення "зернової угоди".

ООН, Туреччина та Україна погодили на понеділок, 31 жовтня, план пересування для 14 суден, які перебувають у турецьких водах, в рамках зернової угоди.

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія знайшла надуманий привід для виходу з угоди, та що чекає на реакцію ООН й Туреччини.

Реклама: