Експерти розповіли, чи потрібне Україні міністерство у справах громадських організацій

Четвер, 8 вересня 2022, 21:46 -

Громадський сектор в Україні треба розвивати, проте серед факторів для посилення цього сектору немає інструменту створення міністерства чи центрального органу виконавчої влади по розбудові і розвитку громадських організацій.

Про це йшла мова під час дискусії "Чи потрібне ‘Міністерство у справах громадських організацій’?", яку провів Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна спільно з ЕП.

"Хочу одразу дати відповідь на питання нашої дискусії і потім розшифрувати. З приводу міністерства у класичному розумінні, як одне з багатьох міністерств, то, звісно, ні. У нас у природний нормальний спосіб розвиваються громадські організації, їх стає все більше, громадянське суспільство стає все міцніше. Тому навіщо створювати ще щось зайве, якщо й так це ефективно працює.

Звичайно, громадський сектор треба посилювати", - сказав експерт Інституту Політичної Освіти, виконавчий директор Агентства ефективних рішень Олександр Солонтай.

Реклама:

За його словами, якщо посилювати і розвивати громадський сектор, то в іншому місці - в першу чергу щодо податкового законодавства, культури громадської активності і залучення. 

"Але точно серед цього інструменту немає створення міністерства чи центрального органу виконавчої влади по розбудові і розвитку громадських організацій.

А те, що українська громадськість стала, власне, одним із факторів, чому Україна вистояла, одним із факторів нашої обороноздатності стали громадські організації - це теж факт", - відповів він на питання щодо доцільності створення "Міністерства у справах громадських організацій" з огляду на те, що міжнародні донори очікують, що громадянське суспільство стане невід’ємною частиною післявоєнної відбудови та післявоєнних реформ в Україні.

Реклама:

Експерти визнають, що громадські організації "інколи так потужно і сильно об'єднуються", що виникає враження, наче міністерство у громадських організацій є.

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба також визнав, що громадське суспільство настільки розрослося, воно є настільки великим, що на цьому етапі створення міністерства вже виключено.

"Уже зараз видно, що тема відбудови України настільки велика буде, організацій так багато, що вони будуть концентруватись на більш вузьких сферах. Візьмем приклад військової волонтерки Чи буде між ними співпраця, коаліція - так, буде. Чи об'єдаються вони під одну велику парасльку? Очевидно, ні. Різні амбіції, різні фонди, донори, різні цілі, різні центри управління, різний бекграунд.

Тобто самостійні, децентралізовані форми співпраці організацій без монополій показали свою ефективність", - резюмував Солонтай.

Лациба, відповідаючи питання про доцільність створення "Міністерства у справах громадських організацій" згадав МВС у контексті того, що Нацполіція прийшла з обшуками до військового волонтера Святослава Літинського.

"Я хотів сказати українському уряду - це неправильна відповідь, яку ви дали на це питання. Нам точно не треба таке МВС, яке опікується громадянським суспільством. Тут ви явно помилились.

І, на жаль, це вже не перший випадок за останні тижні, коли йдуть, як на мене, безпідставні наїзди і переслідування волонтерів, особливо тих, які допомагають армії. Це має негайно припинитись. А якшо у МВС є якісь питання, то запрошуйте у гості, давайте поговоримо, що у вас там таке сталося", - наголосив експерт.

Економічна правда

Реклама: