Криза мікросхем: найбільший у світі виробник звітує про рекордний прибуток

Четвер, 13 січня 2022, 14:55
 
getty images

Найбільший виробник напівпровідників у світі TSMC звітує про рекордний квартальний прибуток на тлі дефіциту мікросхем.

Про це повідомляє Reuters.

В четвертому кварталі року компанія зафіксувала зростання прибутку на 16,4% – до 6,01 млрд доларів зі 5,14 млрд доларів торік. Виручка за цей період зросла на 24,1% до 15,74 млрд доларів. 

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) – найбільший у світі виробник напівпровідників, розташований у Тайвані. Є головним постачальником для техгігантів Apple Inc та Qualcomm Inc (QCOM.O).

Реклама:

За рік акції TSMC зросли на близько 7%, що підвищило ринкову вартість до 618 мільярдів доларів. 

Сплеск попиту на напівпровідники, що використовуються в смартфонах, ноутбуках та інших ґаджетах відбувся під час пандемії COVID-19. Це призвело до дефіциту чипів, що змусило автовиробників і виробників електроніки скоротити виробництво.

Компанія очікує, що цього року потужності виробництва чипів і надалі залишаться обмеженими, а попит буде жвавим у довгостроковій перспективі. 

Відтак TSMC заявляє про збільшення капітальних витрат до 40-44 мільярдів доларів цьогоріч – щонайменше на третину більше, ніж торік. У 2021 році компанія анонсувала план розширення виробництва на 100 млрд доларів, аби мати змогу задовольнити попит ринку.

На перший квартал 2022 року компанія прогнозує прибуток від 16,6 млрд доларів до 17,2 млрд доларів у порівнянні.

Читайте також: Світовий дефіцит мікрочипів у розпалі: як зростуть ціни на техніку та авто

Нагадуємо:

Світові виробники автомобілів та електроніки несуть збитки через дефіцит напівпровідників.

Найбільший у світі постачальник мікросхем Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. планує підняти свої ціни на чипи на 10-20% – Apple є одним із найбільших клієнтів компанії.

Під час карантинних обмежень, спричинених пандемією, техіндустрія зазнала бурхливого попиту на ноутбуки та планшети, що стало однією з причин браку напівпровідників у світі. Дефіцит також погіршили санкції проти китайських техкомпаній та закриття заводів через локдауни.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!