Китайські інвестори занепокоєні запровадженням санкцій Україною – ЄБА

Четвер, 4 лютого 2021, 16:35
 

Низка компаній-членів Європейської бізнес-асоціації, які "мають китайське коріння", занепокоєні запровадженням Україною санкцій щодо китайських інвесторів "Мотор Січі" і поки тимчасово утримаються від інвестицій.

Про це під час зустрічі асоціації "Глобальний огляд економіки України" заявила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Китайські інвестори тимчасово поставили on hold усі питання, які пов'язані з інвестуванням у країну", - сказала Дерев'янко, коли учасники зустрічі торкнулися питання санкцій та можливих наслідків для торговельно-економічних відносин із Китаєм.

Гендиректор UMG Investments Андрій Горохов зазначив, що у 2020 році Україні пощастило з кон'юнктурою в агро- та металургії, і велика частина продукції цих галузей пішла в Китай.

Реклама:

Він додав, що в 2021 році також очікується зростання китайського ринку.

"Я точно розумію, що з торговельним партнером, обіг з яким становить майже 10 млрд доларів, треба бути обережнішим", - сказав Горохов.

"Якщо раптом ми допустимо помилки в цьому напрямі, то нам потрібно буде розуміти, де ми компенсуватимемо наші ринки збуту, з огляду на ситуацію в Європі та Штатах і невизначеність із пандемією.

Сподіваюся, тут будуть мудрі й виважені рішення, і люди професійно підійдуть до цього питання", - резюмував голова UMG Investments.

Нагадаємо:

Міністерство закордонних справ України отримало від Китаю ноту у зв'язку із запровадженням Україною санкцій проти китайських акціонерів "Мотор-Січ".

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січі".

Нацкомісія з цінних паперів відкрила справу проти депозитарної установи СП ТОВ "ДРАГОН КАПІТАЛ" за порушення вимог щодо провадження депозитарної діяльності в частині інформаційного та організаційного забезпечення проведення загальних зборів ПАТ "Мотор Січ", у Dragon Capital відкинули звинувачення.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку не зафіксувала жодних ознак законної діяльності щодо скликання та наміру проведення загальних зборів акціонерного товариства "Мотор Січ". 

31 січня у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ "Мотор Січ", ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Купівля китайськими інвесторами контрольного пакету акції АТ "Мотор Січ" викликала занепокоєння в США через нарощування військової потужності Пекіну. 

Водночас, в українському уряд виступають за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися у власності держави, хоча і розуміє важливість залучення інвесторів до "Мотор Січ".

Наразі інвестори подали в міжнародний арбітраж з вимогою стягнути з України 3,5 млрд доларів, оскільки прокуратура наклала додатковий арешт на акції "Мотор Січ"після того, як китайські бізнесмени разом із DCH Олександра Ярославського оголосили про спільну заявку в АМКУ про купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

Читайте також: Китайський приліт: як спір за "Мотор Січ" загнав українську владу в глухий кут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: