Приватизація комунальних підприємств може принести 12 мільярдів - дослідження

П'ятниця, 28 серпня 2020, 16:05
 

Продаж непотрібних комунальних агентств з нерухомості, охоронних служб, комунальних аптек, ринків та інших КП, що не несуть унікальної цінності, допоможе залучити мінімум 12 мільярдів гривень у місцеві бюджети. 

Про це йдеться у дослідженні Центру економічної стратегії.

"Великі міста витратили біля 8% своїх бюджетів на підтримку КП у 2019 році. Якщо частину цих видатків можуть компенсувати втрати КП від надання суспільно важливих послуг, то інша частина є наслідком неефективного управління", - йдеться у результатах дослідження.

"Через нечітку політику власності, надмірний політичний вплив та неефективне управління, комунальні підприємства утворюють фінансову діру для міських бюджетів. Збиток проаналізованих збиткових КП в обласних центрах становив - 3,1 млрд грн у 2019 році, при цьому прибуткові заробили лише 779,9 млн грн", - заявили в ЦЕС.

Реклама:

На думку дослідників, діяльність комунальних підприємств має бути скоріше виключенням, ніж правилом. Нести ризики, збитки, впроваджувати інновації у надання послуг там, де немає природних монополій або послуг загальноекономічного інтересу, мають приватні підприємці. 

"На рівні держави має бути проведений "тріаж", а на рівні міст – інвентаризація всіх КП із залученням громадськості і експертів з метою визначити, які КП дійсно потрібні місту, а які можна приватизувати чи ліквідувати, замінивши їх закупівлею послуг на ринку", - заявив економіст Центру економічної стратегії та автор дослідження Богдан Прохоров.

Ідею приватизувати непрофільні КП в ході обговорення підтримав перший заступник голови Фонду держмайна, депутат Київської міської ради Леонід Антонєнко. 

"Не зрозуміло, навіщо в Києві існує така комунальна корпорація, як "Київміськбуд". Не зрозуміло, навіщо існує "Фармація", яка управляє аптечною мережею. Це великі підприємства, жодних зрозумілих підстав, чому вони мають існувати в комунальній власності, немає", — заявив він.

На найбільших КП, які надають послуги загального економічного інтересу (вартістю активів понад 116 млрд грн в обласних центрах), ЦЕС пропонує провести реформу корпоративного управління. Основними аспектами реформи мають стати призначення наглядових рад з незалежними членами на КП з більш ніж 500 працівниками, вартістю активів більше 200 млн грн або чистим доходом більше 100 млн грн. На таких КП також варто проводити щорічний незалежний аудит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: