Промсектор повідомляє, що електроенергія стрімко подорожчала після обмеження імпорту

Середа, 22 січня 2020, 12:25
 

Після введення обмеження на імпорт електроенергії, за перші 10 днів січня 2020 року середньозважена ціна на РДН (ринок на добу вперед) збільшилася на 33% в порівнянні з аналогічним періодом грудня і на 11% в порівнянні з груднем в цілому.

Про це повідомляє промислова компанія Інтерпайп.

"Раніше за рахунок імпорту (хоча його обсяг не перевищував кілька відсотків) на новому ринку електроенергії з'явилася конкуренція серед постачальників. Після стрімкого зростання в липні-серпні, ціни на РДН знизилися до справедливого рівня.

Крім того, українські постачальники були позбавлені можливості безпідставно завищувати ціни, оскільки споживачі мали можливість вибору постачальника", - пояснюють в компанії.

Реклама:

За перші 20 днів січня, за оперативними даними компанії, зростання середньозваженої ціни на РДН склало 25%. Також, на цьому тлі, компанію турбує збільшення тарифів на транспортування електроенергії з 1 січня 2020 року на 33%.

"Новий ринок електроенергії пропрацював як справжній ринок всього пару місяців. Штучне обмеження конкуренції знову дало можливість виробникам зловживати ринковою владою.

Ми не імпортуємо електроенергію, купуємо її в Україні, але вважаємо за необхідне наявність конкуренції на ринку, в тому числі завдяки й імпорту", - заявив директор з економіки та фінансів Інтерпайп Денис Морозов.

Читайте також: "Недоринок електроенергії": як бізнес оцінює головну енергетичну реформу країни

Нагадуємо:

4 грудня Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №2233 про зміни до закону про ринок електроенергії, який, зокрема, забороняє імпорт електроенергії із РФ за двосторонніми договорами. Пізніше президент підписав цей законопроєкт.

Метою законопроєкту є недопущення неконтрольованого зростання цін на електроенергію. Зокрема, Нацкомісії з тарифів дозволять встановити граничний розмір ціни на електрику на ринку "на добу вперед" та внутрішньодобовому ринку.

Довідково.

Інтерпайп - українська промислова компанія, виробник безшовних труб і залізничних коліс. Продукція компанії постачається більш ніж в 80 країн світу через мережу торгових офісів, розміщених на ключових ринках СНД, Близького Сходу, Північної Америки та Європи. У 2019 році Інтерпайп реалізував 823 тис.т готової продукції, в тому числі - 202 тис. т залізничної продукції. Продажі залізничних продуктів здійснюються під брендом KLW.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: