Суд визнав, що Мін’юст незаконно приховував 70% головного бізнес-реєстру

Вівторок, 3 грудня 2019, 12:54

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав, що Мін’юст незаконно приховує більшу частину ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань)  і зобов’язав надати повний ЄДР у форматі відкритих даних у відповідь на запит. 

Про це йдеться у прес-релізі об’єднання OpenUp.

17 грудня 2018 року ініціатива OpenUp Ukraine звернулася до Мін'юсту з запитом щодо оприлюднення всіх даних ЄДР. Колективний запит підписали 16 представників громадських та бізнес-проектів на основі відкритих даних. Однак, Мін'юст відмовив і продовжив продавати безкоштовні дані. 

Для захисту права на інформацію та публікації ЄДР у повному вигляді ініціатива OpenUp Ukraine звернулася до суду. Юридичну підтримку позову надала Платформа прав людини. 

Реклама:

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав дії Мін’юсту щодо обмеження доступу до ЄДР протиправними, зобов’язав Мін’юст переглянути відповідь на запит щодо надання ЄДР у повному обсязі. Наступний крок - Мін’юст має надати ЄДР у повному вигляді на виконання рішення суду та Закону "Про доступ до публічної інформації".

ЄДР - ключовий реєстр для країни, який є одним з найпопулярніших серед відкритих даних. Саме він містить інформацію про юридичних та фізичних осіб-підприємців. Прозорість ЄДР має допомагати боротися з рейдерством, оцінювати контрагентів, аналізувати ринки тощо.

Компанії YouControl, Opendatabot, Clarity Project та багато інших використовують ЄДР як базу для своїх сервісів. 

Сьогодні у вигляді відкритих даних Мін’юст публікує лише 30% ЄДР. Але навіть третина даних ЄДР - це другий за популярність набір державних даних за даними data.gov.ua.

Решту 70% даних ЄДР Мін'юст продає через своє державне підприємство "НАІС" попри те, що вони мають бути безкоштовними. Зокрема, це такі важливі дані як дата реєстарції, адреси засновників тощо. 

Також у Ініціативи OpenUp Ukraine тривають суди з Держархбудконтролем за доступ до даних з Реєстру дозвільних документів,  з Держземкадастром щодо доступу до кадастрової карти, а також готується позов до Державної податкової служби щодо доступу до даних фінансової звітності підприємств.

Окрім того вже більше двох років тривають судові спори щодо доступу до транспортних даних в містах. 

Ініціатива OpenUp Ukraine — це спільнота людей, які розділяють цінності відкритих даних, коду, дослідження і форматів. Ініціатива налічує більше 40 членів та членкинь.

НагадаємоОкружний адміністративний суд Києва дозволив Держгеокадастру не відкривати дані про землю всупереч законодавству.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: