Зеленський хоче запровадити мораторій на перевірки ФОПів

Вівторок, 15 жовтня 2019, 20:50
 

Президент Володимир Зеленський ініціює запровадження мораторію на перевірки фізичних осіб – підприємців усіх категорій, крім "ризикових", терміном на два роки.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Офісу президента.

В Офісі президента відбулися консультації з експертами, представниками підприємців, народними депутатами та представниками Кабінету міністрів з метою формування спільної позиції щодо політики стосовно малих підприємців.

Повідомляється, що глава держави "відгукнувся на заклики" представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти законів, якими запроваджується електронний чек та використання касових апаратів.

Реклама:

Як зазначила заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів, протестні настрої викликані здебільшого поганою поінформованістю підприємців стосовно норм ухвалених парламентом законів, а також навмисними маніпуляціями та перекручуванням. 

Вона наголосила, що згадані закони спрямовані не проти фізичних осіб – підприємців, а проти великого бізнесу, який оформлює свою діяльність як групу ФОПів, тим самим зменшуючи обсяг сплати податків.

За словами Ковалів, підприємців лякають необхідністю придбання касових апаратів, хоча насправді такого обов’язку немає – достатньо буде завантажити собі у телефон безкоштовний додаток, який надасть Державна фіскальна служба.

Заступник керівника Офісу президента пояснила, що електронні чеки для ФОПів запроваджуються лише з 2021 року. 

"Тому ті, хто лякають малих підприємців штрафами за невидачу електронного чека вже з нового року, просто вводять людей в оману або відверто маніпулюють", – наголосила Ковалів.

Сам Зеленський доручив запровадити мораторій на перевірки ФОПів на два роки – для всіх категорій, крім "ризикових", на зразок ювелірного бізнесу.

Також Державна податкова служба повинна надати вже з 1 січня 2020 року додаток для електронних чеків для безкоштовного тестування всім охочим. За словами Зеленського, це необхідно для того, щоб підприємці встигли пристосуватися до змін у законодавстві.

Президент також виступив за те, щоб протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом’якшена.

Зеленський запропонував створити Координаційну раду малих підприємців для опрацювання пропозицій з покращення умов для бізнесу. 

На думку Президента, це дозволить полегшити умови ведення бізнесу для малих підприємців і водночас сприятиме ефективній боротьбі з тими великими компаніями, які використовують спрощену систему оподаткування для ухилення від сплати податків.

Нагадуємо:

20 вересня законопроекти №1053-1 и №1073  були прийняті парламентом в цілому і зараз вони очікують підписів спікера парламенту та президента.

Ці два закони зобов'язують підприємців використовувати касові апарати, вводять електронний чек на товар або послугу, вводять грошове винагородження для покупців і великі штрафи для бізнесу, якщо товар буде продаватися без чеку.

Читайте детальніше: ФОПам приготуватися. 16 головних інновацій законів про касові апарати (РРО) та "кешбек"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: