Голова ради НБУ назвав умови стабілізації валютного ринку до кінця року

Четвер, 18 жовтня 2018, 14:48

Україна може увійти в 2019 рік зі стабільною ситуацією на валютному ринку за відсутності потрясінь та перевитрат, а також при отриманні траншу МВФ.

Про це написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

"Якщо подивитися на попередні 12 місяців, можна побачити кілька періодів яскраво вираженої динаміки курсу гривні до долара", - зазначив він.

"Починаючи з 10 липня нацвалюта стабільно слабшала по відношенню до долара, двічі - 27 серпня і 24 вересня - досягнувши локальних мінімумів на рівні 28,3 гривні за долар", - навів дані Данилишин.

Реклама:

"Девальвація гривні, яку ми спостерігали в липні-серпні цього року була типовою", - підкреслив він.

"Якщо зіставити курс гривні до долара на початку року і на 16 жовтня, виходить, що за цей час гривня зміцнилася (нехай і незначно - на 0,5%)", - зауважив глава Ради НБУ.

Серед факторів, які впливають на курс гривні, він виділив ціни на основну продукцію експорту та імпорту, перспективи отримання чергового траншу кредиту від МВФ і платежі за держборгом.

"Підіб'ю підсумок. Перше - курсові коливання гривні, які ми спостерігаємо в цьому році, не настільки великі, як це відбувається з валютами багатьох країн, що розвиваються. Друге - думаю, сезонне ослаблення гривні в 2018 році змістилося з типового періоду "вересень-жовтень" на "липень-вересень" та його потенціал, ймовірно, вичерпаний. Третє - вважаю дію чинників, здатних позитивно і негативно вплинути на курс гривні до кінця поточного року, загалом будуть взаємно компенсовані", - вважає глава Ради НБУ.

"А якщо вдасться отримати транш кредиту МВФ, уникнути експансії державних витрат у грудні, а також за відсутності потрясінь на світових фінансових і енергетичних ринках, у наступний рік ми можемо увійти зі стабільною ситуацією на валютному ринку", - підсумував Данилишин.

Нагадаємо, раніше експерт спрогнозував, що без МВФ Україні не вистачить валютних ресурсів, щоб безболісно пройти 2019 та 2020 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: