У дружини Медведчука є нафтовий бізнес в Росії

П'ятниця, 7 вересня 2018, 14:36
 

Дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко освоює Гавриківське нафтове родовище у Росії.

Про це повідомляють "Схеми" у новому розслідуванні.

Журналісти виявили, що родина кума Володимира Путіна має бізнес в Росії. При чому, його заснували після 2014 року.

Згідно з витягом із реєстру Мін’юсту в Україні у Віктора Медведчука бізнесу майже немає.

Реклама:

"Єдина комерційна компанія, засновником якої є політик, – ТОВ "Форпостінвест", яке займається бізнес-консультуванням. Решта заснованих Медведчуком фірм пов’язані з громадською діяльністю: він співзасновник ГО "Спілка адвокатів України" та керівник ГО "Український вибір – Право народу", - розповідають журналісти.

Однак його дружина – Оксана Марченко (згідно з інформацією у реєстрі) є засновницею, кінцевим бенефіціаром чи власницею істотної участі у щонайменше десяти компаніях, які займаються нерухомістю і будівництвом, фінансами, працюють у сільському господарстві, заготовляють ліс, проводять інженерні вишукування, працюють у медіа.

"Схеми" виявили, що дружина Медведчука володіє компаніями не тільки у Росії, але і в анексованому Кремлем Криму.

"Одразу три українські компанії, кінцевим бенефіціарним власником яких є учасниця "Танців з зірками", з 2015 по 2016 роки зайшли у співзасновники фірми ООО "ТАВРИЯ-ИНВЕСТ", зареєстрованої за російським законодавством у березні 2015 року у Ялті", - виявили журналісти у російському реєстрі юридичних осіб.

Вони припускають, що фірму ООО "ТАВРИЯ-ИНВЕСТ" створили, щоб управляти майном у Криму після анексії.

Водночас журналісти помітили, що ялтинська ООО "ТАВРИЯ-ИНВЕСТ" має спільного із фірмою з Москви зі схожою назвою ООО "ИК "ТАВРИЯ СЕВЕР" директора – Інну Палій.

За словами журналістів, власники цієї фірми ховаються за кіпрськими компаніями: спочатку VENTOLOR INVESTMENTS LTD, потім – за VENTOLOR HOLDING LTD.

Крім того, журналісти виявили, що Марченко – єдина власниця кіпрської компанії TUMILLON INVESTMENTS LTD, яка через інші кіпрські компанії володіє часткою в 51,1% у російській компанії, яка і виграла конкурс на право видобувати нафту на Гавриківському родовищі.

Воно – одне з трьох найкрупніших у Ханти-Мансійському автономному окрузі. Його запаси оцінювали у понад 40 мільйонів тонн.

У конкурсі на видобуток нафти на цьому родовищі компанія-переможниця "НЗНП Трейд" обійшла "Роснефть" через його умови.

Згідно з ними, брати участь у конкурсі могли лише компанії з Ростовської області. А у цій області була лише одна фірма "НЗНП Трейд".

Тоді "Роснефть" ще скаржилась на дискримінаційні умови конкурсу на нафтове родовище.

Російські ЗМІ приписують фірму "НЗНП Трейд" групі компаній "Юг Руси", котрі володіють нафтопереробним заводом у Ростовській області.

Журналісти зазначають, що попри те, що конкурс відбувся три роки назад, лише цього року фірма "НЗНП Трейд" почала облаштовувати родовище і закуповувати обладнання для нього.

Це сталося після зміни структури власності фірми.

"32% компанії належить ООО "Дол", яку контролює Василь Кислов – батько бізнесмена-аграрія Сергія Кислова. Частка в 14,9% та 3% належить Наталії Лавренюк та фірмі "Развитие". А ось найбільша частка – 50,1% належить кіпрській фірмі Ventolor Holding LTD, в якої, за даними кіпрського реєстру, 13 грудня 2017 року змінився власник", - повідомляють журналісти.

Далі журналісти виявили, що інша кіпрська компанія – TUMILLON INVESTMENTS LTD є засновником кіпрської фірми Ventolor Holding LTD, якій належить 50,1% російської фірми "НЗНП Трейд", яка і виграла конкурс на видобуток нафти в РФ.

Єдиний власник TUMILLON INVESTMENTS LTD - Оксана Марченко.

"Таким чином, Оксана Марченко є одноосібним власником кіпрської фірми TUMILLON INVESTMENTS LTD. Ця фірма на сто відсотків володіє кіпрською VENTOLOR HOLDING LTD, яка на 50,1% володіє "НЗНП Трейд", яка добуватиме нафту в Росії", - підсумовують журналісти.

Крім цього, кіпрські фірми Марченко володіють ще й часткою в "Торговом доме НЗНП" – компанії, яка спеціалізується на продажу нафтопродуктів.

"Причому потенційний ринок збуту нафтопродуктів, які добуватимуть з Гавриківського родовища і перероблятимуть у Ростовській області, – це окупована російськими гібридними силами частина українського Донбасу, на якій діють угруповання "ЛНР/ДНР", - заявляють журналісти з посиланням на українських та російських експертів.

За словами українського фахівця і аналітика UPECO Олександр Сіренко, на окупованій українській території нема жорсткого контролю з боку України.

"Там нема митниці, податкової, там не можна відслідкувати обсяги і ціни. Це відкрило ящик пандори для ділків або бізнесменів", - наголошує експерт.

Журналісти надіслали письмові запитання до Віктора Медведчука та Оксани Марченко, але поки що не отримали відповіді.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: