Зміцнення долара вдарило по ринкам, що розвиваються — ЗМІ

Понеділок, 7 травня 2018, 14:47
 

Курс долара посилив свої позиції і завдав відчутного удару по ринках країн, що розвиваються.

Про це пишуть Ведомости.

Зміцнення "американця" сприяє падінню валютних курсів на світових ринках, знижуючи поряд з цим котирування облігацій і акцій на ринках усіх країн світу, що розвиваються.

Серед інвесторів панують занепокоєння, пов'язані з тим, що емітенти ринків можуть зіткнутися з проблемами в частині погашення доларових заборгованостей.

Реклама:

Крім того, фахівці вказують на ризики, здатні перешкодити зростанню глобальної економіки.

Американська валюта опускалася і протягом 2017 року, і з початку поточного року, незважаючи на підвищення ставок в Штатах.

Однак, протягом останнього місяця долару вдалося все-таки досить істотно зміцнитися. З середини квітня до торгів в минулу п'ятницю індекс долара підріс на 3,9 відсотка, досягнувши позначки в 92,9 пункти. Він відіграв, таким чином, всі свої падіння з початку року.

"Ситуація, що склалася на ринку, привернула пильну увагу до боргів, які сформувалися в країнах, що розвиваються. Вони стрімко росли протягом останніх кількох років. Стають у підсумку сильно уразливими місцеві активи, які інвестори з-за кордону активно купували в зв'язку з більш високою прибутковістю", - відзначають аналітики.

Рівень безробіття скоротився в країні з 4,1 відсотка в березні до позначки в 3,9 відсотка в квітні. Фахівці вказують на той факт, що мова йде в даному випадку про найбільш низьке значення, починаючи з грудня 2000 року, коли економічний сектор Штатів зіткнувся тільки з першими наслідками "здуття" технологічної "бульбашки".

Курс євро в свою чергу опустився в п'ятницю до позначки в 1,1912 долара - єдина валюта Європи втратила вже все своє зростання, який ринок спостерігав з початку поточного року. Тенденцію до зміцнення "американця" зумовили, на думку експертів, підвищення прибутковості казначейських облігацій Сполучених Штатів і той факт, що "гравці" глобальних ринків знаходяться в очікуванні більш інтенсивного посилення Федрезерву грошово-кредитної політики.

Нагадаємо, останній цикл підвищення процентних ставок в США тривав з червня 2003 року по червень 2006 року.

З того моменту і до 2015 року ФРС послідовно знижувала вартість грошей - спочатку акуратними кроками з 5,25% до 4,25% річних (до кінця 2007 року), потім, на фоні іпотечної кризи, - різкіше, до 3% до січня і 2% - до квітня 2008 року.

На фоні обвалу ринків восени 2008 року ФРС послідовно знизила ставку до 1,5%, до 1%, а в грудні - до історичного мінімуму в діапазоні від 0 до 0,25%.

Нагадаємо, у березні 2018 року Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи США ухвалив рішення знову підвищити ставку по федеральних фондах, встановивши її в діапазоні 1,5-1,75% річних.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: