Російський ВЕБ намагається продати акції ІСД - ЗМІ

П'ятниця, 6 травня 2016, 13:58

Російський "Внєшекономбанк" (ВЕБ) активізував розпродаж активів.

Про це пише російське видання "Комерсант".

Як зазначається, уряд РФ погодив покупку 2,7% акцій "Газпромом" самою монополією.

Крім того, у матеріалі зазначається, що знайти покупців на Індустріальний союз Донбасу (ІСД) і "Сібуглемет" буде непросто.

Реклама:

В ІСД входять підприємства України - Дніпровський меткомбінат імені Дзержинського, Алчевський меткобінат і Алчевський коксохім - а також угорська ISD Dunaferr і польська ISD Huta Chestochowa (загальні потужності - близько 10 млн тонн сталі).

Українські меткомбінати ІСД в 2015 році отримали збиток у розмірі 24,8 млрд грн (близько 1 млрд дол).

У "Сібуглемет" входять шахти, розрізи і збагачувальні фабрики на 12 млн тонн вугілля на рік в Кузбасі, видобуток в 2015 році - 10,9 млн тонн. Компанію в 2014 році хотіли зробити вугільною базою ІСД.

Джерела видання кажуть, що переговори про продаж активів "ведуться на рівні перших осіб".

З боку ВЕБа - це глава фінустанови Сергій Горьков, з боку покупців - майже всі російські і українські галузеві гравці, а також фінансові інститути.

Поки немає ні попередніх домовленостей, ні оцінки угод на рівні профільних департаментів компаній.

Борги "Сібуглемет" і його номінальних акціонерів джерела видання оцінили в 4 млрд дол. Борги ІСД можуть перевищувати 5-7 млрд дол.

У ВЕБі говорили, що "інвестиції" в ІСД і "Запоріжсталь" в 2010-2015 роках становили 10 млрд дол, включаючи позики "російським інвесторам" на викуп пакетів в українських співвласників.

Близько 2,5 млрд дол ІСД був винен західним банкам. По 24,99% ІСД - у Олега Мкртчана і екс-губернатора Донецької області Сергія Тарути, але його частка арештована за позовом ВТБ.

Одне з джерел видання зазначає, що знайти покупців на ІСД і Сібуглемет без істотного списання боргів буде "вкрай складно".

Як відомо, ВЕБу також належить належить 99,39% акцій Промінвестбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: