У "Нафтогазі" розповіли, коли почнуть закачувати російський газ

Понеділок, 16 травня 2016, 20:09

Закладений у формулі ціни газу за контрактом НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" 9-місячний лаг і поточна ринкова ситуація надають можливість прогнозувати найнижчу ціну за нього в четвертому кварталі 2016 року.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" сказав директор з розвитку НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"У нас дуже великий лаг у контракті. За тією формулою (яка в контракті - Ред.), швидше за все, в четвертому кварталі буде найдешевший газ, але почнемо закачувати вже в третьому", - сказав він.

Вітренко пояснив, що найдешевша ціна нафти була в першому кварталі цього року, а точніше - в січні.

Реклама:

Коментуючи поточну ситуацію на спотовому газовому ринку, директор з розвитку зазначив, що в компанії очікували їх на більш низькому рівні. "Зараз ми бачимо, що вони не стали дешевше", - констатував Вітренко.

Водночас він зазначив, що при ухваленні рішення про збільшення імпорту газу для закачування в підземні сховища для проходження опалювального сезону компанія враховує ціну за контрактом з "Газпромом".

"У нас головний фактор, який ми хочемо враховувати при прийнятті рішення, це все-таки ціна російського газу, щоб ми були більш менш комфортні з тим, що ми купуємо найдешевший газ, як ми це зазвичай робимо", - сказав директор із розвитку НАК "Нафтогаз України".

Як повідомлялося, "Нафтогаз" у першому кварталі 2016 року імпортував природний газ в Україну за ціною 198 доларів за тисячу кубометрів порівняно з 228 та 266 доларів за тисячу кубометрів відповідно в четвертому і третьому кварталах 2015 року.

Загалом у січні-березні цього року компанія придбала в Європі 2,01 млрд кубометрів газу, повністю відмовившись від його закупівлі в Росії.

Кварталом раніше "Нафтогаз" придбав 3,03 млрд кубометрів газу зокрема в Росії - 2,39 млрд кубометрів, а в третьому кварталі 2015 року газ сумарним обсягом 2,36 млрд кубометрів також закуповувався лише в Європі.

Глава НАК Андрій Коболєв минулого тижня повідомив, що "Нафтогаз" накопичує кошти в державних банках для закупівлі імпортного природного газу за мінімальними цінами в третьому кварталі 2016 року.

У минулому опалювальному сезоні Україна почала відбір газу з ПСГ з 30 жовтня 2015 року за наявності запасів в обсязі 17,06 млрд кубометрів газу, завершивши його 6 квітня 2016 року з запасами 8,45 млрд кубометрів.

Запаси природного газу в ПСГ до 14 травня зросли майже на 0,5 млрд кубометрів - до 8,92 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!