Суд відмовив Гонтаревій в продажу нафтобази Курченка - ЗМІ

Неділя, 15 травня 2016, 17:29

Глава Національного банку Валерія Гонтарева подала клопотання про зняття арешту з нафтобази бізнесмена Сергія Курченко.

Про це стало відомо з визначення Приморського суду Одеси від 4 березня, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Перша інстанція".

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева сама виступила позивачем у цій справі, звернувшись до слідчого судді Приморського суду Одеси з клопотанням про скасування арешту майна.

Вона вказала, що постановою Печерського суду Києва від 16 квітня 2014 року в якості запобіжного забезпечення кримінального провадження було накладено арешт на нерухоме майно ТОВ "Всеукраїнський промисловий союз" - нафтобазу в Херсоні.

Реклама:

У 2014 році Нацбанк подав позови про стягнення предмета іпотеки "Всеукраїнського промислового союзу" - комплексу нафтобази через публічні торги. Йдеться про задоволення вимог Нацбанку за наданими стабілізаційного кредиту на суму 800 млн гривень.

В матеріалах справи не уточнюються обставини видачі цієї позики, проте раніше "Перша інстанція" писала, що в листопаді 2013 року, між Управлінням НБУ в Харківській області та "Реал Банком" був укладений кредитний договір, згідно з яким фінансова установа отримала стабілізаційний кредит на суму 800 млн гривень з терміном погашення - до 1 листопада 2015 року.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, з якими можна ознайомитися в документах судового реєстру, залучені кошти відразу були видані як кредити підприємствам з ознаками фіктивності - "СМТ Тайм", "Амон-Сул", "Комбіагроіндастрі", "Маестро Торг", "Київоблпропангаз".

Рішенням Господарського суду Києва від 25 листопада 2014 року позовні вимоги НБУ були задоволені, а апеляція в лютому минулого року залишила в силі рішення першої інстанції.

Однак реалізації майна - нафтобази - не відбулася через накладеного арешту. Відповідно, задоволення вимог НБУ - продаж предмету іпотеки - неможливий до скасування зазначеного арешту.

Саме тому глава Нацбанку просила скасувати заходи забезпечення.

Прокурор заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на те, що власник нафтобази - Сергій Курченко та екс-начальник департаменту світлих нафтопродуктів "ВЕТЕК" Сергій Кривий оголошені в розшук, а кримінальне провадження не зупинене у зв'язку з їх розшуком. Також прокурор зазначив, що вказане в клопотанні майно ТОВ "Всеукраїнський промисловий союз" було об'єктом кримінального злочину і має ознаки речового доказу.

Суд погодився з цим і відмовив в задоволенні клопотання голови НБУ Гонтаревої.

При прийнятті зазначеного рішення судом було враховано той факт, що нерухоме майно нафтобази має ознаки речового доказу в кримінальному провадженні, а також те, що злочинними діяннями, державному бюджету України завдано збитків близько 36 млрд гривень. Тому заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна нафтобази є "розумними і пропорційними".

Як повідомляла "Перша інстанція", в 2013 році - на початку 2014 років, "Реал банк", підконтрольний Сергію Курченко, вивів на рахунки невідомих компаній понад чотири мільярди гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: