Співробітники "Укрнафти" просять Порошенка покарати відповідальних за збитковість підприємства

Понеділок, 29 лютого 2016, 17:52

Голови та члени профспілкових комітетів виробничих підрозділів ПАТ "Укрнафта" написали колективне звернення до президента України Петра Порошенка, у якому просять притягнути до відповідальності всіх осіб, з вини яких "Укрнафта" опинилась в катастрофічному стані.

Про це ЕП повідомило джерело в ПАТ "Укрнафта".

Автори звернення просять президента припинити "вакханалію" по відкликанню ліцензій та спецдозволів на користування надрами, яка руйнує найбільшу нафтовидобувну компанію України.

"Як свідчать численні і досі не спростовані публікації в ЗМІ, депутатські і журналістські розслідування – з ПАТ "Укрнафта" систематично вимивалися кошти на користь декількох приватних акціонерів та на "підгодовування" тих, хто ці процеси забезпечував", - пишуть вони.

Реклама:

У зверненні працівники "Укрнафти окреслили шість вимог до президента, які стосуються спецдозволів та рентної плати. Вони просять:

1. Негайно припинити непродуману, нефахову, нищівну та злочинну практику відкликання спеціальних дозволів на користування надрами для видобутку вуглеводнів та поновлення експлуатації вже зупинених Битків-Бабченського, Юр’ївського, Голубівського та Лопушнянського родовищ.

2. Ініціювати зниження рентної плати на видобуток нафти, яка при падінні світових цін на нафту, робить її збитковою для українських нафтовидобувників.

3. Притягнути до відповідальності всіх осіб, з вини яких ПАТ "Укрнафта" опинилась в катастрофічному стані та завдала шкоди інтересам Держави.

4. З метою встановлення реального контролю за діяльністю ПАТ "Укрнафта" зініціювати звернення держави Україна, як найбільшого акціонера ПАТ "Укрнафта", до Лондонського суду міжнародного арбітражу з позовом про відміну дискримінаційних для держави положень Статуту ПАТ "Укрнафта".

5. Виконати рішення РНБО про передачу функції видачі спеціальних дозволів на користування надрами для видобутку вуглеводнів Міненерговугіллю.

6. Запропонувати міноритаріям конструктивний діалог та співпрацю по виведенню ПАТ "Укрнафта" із кризи та погашення взаємних боргів.

Також, якщо переговорний процес не дасть реальних результатів, працівники просять ініціювати зміну законодавства та реприватизувати ПАТ "Укрнафта".

Як повідомлялося, 29 січня Міністерство економічного розвитку нарахувало "Укрнафті" пеню у розмірі 1,51 млрд грн. Штраф нараховано внаслідок несвоєчасної виплати до державного бюджету 1,78 млрд гривень дивідендів за 2011-2013 роки.

Нагадаємо, Державна фіскальна служба виграла справу про стягнення з "Укрнафти" боргу в 1 млрд гривень рентних платежів.

Раніше повідомлялося, що ряд маловідомих компаній, частина яких має анульовані реєстрації платника ПДВ, заборгували ПАТ "Укрнафта" 11,6 мільярда гривень.

Нагадаємо, що заборгованість ПАТ "Укрнафта" перед державним бюджетом за станом на 1 січня 2016 року становить 10,4 млрд гривень.

Борг сформувався переважно за рахунок несплати самостійно задекларованих сум рентних платежів, а також ПДВ і податку на прибуток.

При цьому дебіторська заборгованість становить 18,676 млрд гривень.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтодобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!