Маловідомі компанії заборгували "Укрнафті" 11,6 мільярда - депутат

Понеділок, 15 лютого 2016, 20:06

Ряд маловідомих компаній, частина яких має анульовані реєстрації платника ПДВ, заборгували ПАТ "Укрнафта" 11,6 мільйрда гривень.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила народний депутат від партії "Самопоміч" Вікторія Войціцька.

Так, за даними депутата, на 30 вересня 2015 року, за нафту ТОВ "Галнафта", заборгувала - 1,366 млрд грн, ТОВ "Гарант-УТН" - 1,328 млрд грн, ТОВ "Техтрейд Груп" - 1,101 млрд грн, ТОВ "ТД Прикарпаттянафтотрейд" - 2,049 млрд грн, ТОВ "Котлас" - 2,887 млрд грн.

Як зазначається у додатках, які прикрепила депутат, анульовані реєстрації платника ПДВ мають компанії ТОВ "Техтрейд Груп" і ТОВ "Котлас". Крім того, копанії ТОВ "Гарант-УТН" та ТОВ "ТД Прикарпаттянафтотрейд" мають дебіторські забов’язання на 1,328 та 2,049 мільярда гривень.

Реклама:

"Прямим наслідком визнання дебіторської заборгованості безнадійною і списання її за рахунок резервів або чистого прибутку автоматично призведе до зменшення на відповідну суму (11 млрд. гривень) суми розподілу дивідендів, що насправді призведе до збитковості підприємства", - пише вона.

Як зазначає Войціцька, дебіторська заборгованість вказаних компаній-покупців на останню звітну дату складає - 8,731 млрд грн. Крім цієї заборгованості за нафту, менеджмент Укрнафти сплатив авансовий платіж на рахунок одного з боржників за нафту ТОВ "Котлас" за нафтопродукти 3 млрд. грн.

"Всього з квітня по вересень 2015 року з Укрнафти виведено 11,61 млрд.грн", - пише депутат.

"Цинізм ситуації полягає ще й в тому, що зі слів Роллінза він залишає в штаті колишніх приватівських менеджерів через те, що "вони володіють цінною інформацією, в тому числі і тою, яка необхідна для повернення дебіторки", яку вони ж самі і створили", - додає вона.

Нагадаємо, що заборгованість ПАТ "Укрнафта" перед державним бюджетом за станом на 1 січня 2016 року становить 10,4 млрд гривень. Борг сформувався переважно за рахунок несплати самостійно задекларованих сум рентних платежів, а також ПДВ і податку на прибуток.

При цьому дебіторська заборгованість становить 18,676 млрд гривень.

Раніше Роллінс заявляв, що ПАТ "Укрнафта" розрахується з державним бюджетом України за податковими боргами після покриття газової, дебіторської заборгованості перед компанією.

ПАТ «Укрнафта» і європейські стандарти корпоративного управління. Кому замилюємо очі?В березні минулого року після пр...

Опубликовано Вікторія Войціцька 15 февраля 2016 г.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: