Росіян зобов'яжуть пояснювати на кордоні походження готівки

Середа, 21 жовтня 2015, 12:31

Після прийняття Митного кодексу ЄАЕС росіянам доведеться підтверджувати документами походження готівки, яка вивозиться або ввозиться.

Про це повідомив в інтерв'ю "Російській газеті" начальник управління торговельних обмежень, валютного та експортного контролю Федеральної митної служби (ФТС) Сергій Шкляєв, пише РБК.

За його словами, в проект Митного кодексу Євразійського економічного союзу внесена норма, відповідно до якої власникам великих сум готівки доведеться пред'являти митникам документи, що підтверджують законне походження грошей.

За діючими правилами, вільно ввозити в Росію і вивозити з неї дозволяється будь-яку суму готівки, але при перевищенні порогу в 10 тис доларів гроші доведеться задекларувати. Однак сам факт заповнення декларації, за словами Шкляева, не заважає деяким пасажирам "перетинати кордон з валізами доларів і євро".

Реклама:

У тих, хто звик тримати свої гроші на банківській картці, і сумлінних власників великих сум готівки в разі набрання чинності норми, що вимагає довести "чистоту" грошей, ніяких проблем на кордоні після вступу в силу нових правил виникнути не повинно.

"Грошові операції там (банківські карти) під наглядом Центробанку, Росфінмоніторингу - органів, які здійснюють валютний і фінансовий контроль", - уточнив Шкляєв.

"Якщо ви легально продасте квартиру, машину, акції, вступите в спадщину, візьмете кредит, то на це буде підтвердження. Рух легального капіталу завжди має документи. Звичайно, є ті, хто не може пояснити, звідки у них гроші. Але більшості нічого приховувати. Думаю, що звичайні громадяни при перетині кордону без зусиль зможуть підтвердити легальне походження готівки", - пояснив представник ФМС.

Починаючи з якою саме суми, митники будуть вимагати обов'язкового документального підтвердження "чистоти" "капіталу", поки не ясно.

Однак співрозмовник не виключив того, що це будуть все ті ж 10 тис доларыв.

Шкляєв зазначив, що через кордон Росії нерідко перевозять і куди більші суми.

Тільки в 2015 році було сім випадків вивезення і 51 випадок ввезення більш ніж 1 млн доларів, двічі ввозили і вивозили більш ніж по 5 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!