Казахстан взяв курс на дедоларизацію за прикладом Росії

Понеділок, 24 серпня 2015, 13:14

У сфері валютного регулювання Казахстан пішов шляхом Росії.

Про це заявив голова Національного банку республіки Кайрат Келімбетов в інтерв'ю телеканалу "КТК", яке в понеділок поширили місцеві ЗМІ.

За його словами, Росія не просто перейшла до гнучкого формування курсу вітчизняної валюти, а й провела попередню роботу з дедоларизації.

"Центробанк Росії готувався протягом 5-7 років. Була проведена дуже велика робота по дедоларизації. Рівень валютних депозитів у банківській системі Росії не вище 20-25%", - зазначив Келімбетов.

Реклама:

Казахстану цей шлях "ще належить пройти", сказав він. І якщо перехід до плаваючого курсу національної валюти вже здійснений, в плані дедоларизації ще належить "дуже серйозна робота".

Як повідомив глава Нацбанку, вже підготовлена серія заходів, серед яких, зокрема, обмеження на здійснення розрахунків у доларах.

"Якщо ви, наприклад, оформляєте угоду з купівлі рухомого або нерухомого майна, а вони відповідно підлягають держреєстрації, то, природно, платежі повинні здійснюватися в тенге", - пояснив Келімбетов.

Незважаючи на те, що після переходу до плаваючого курсу тенге він впав по відношенню до долара більш ніж на 25%, Келімбетов вважає, що зберігання заощаджень у національній валюті має більше переваг - за рахунок більш високої ставки винагороди (10% для депозитів в тенге і 3% - для валютних), а також більшому розмірі державної гарантії (10 млн тенге - для депозитів в тенге і 5 млн - для валютних вкладів).

Крім того, глава Нацбанку вважає, що у зв'язку з переходом до плаваючого курсу в країні поступово виросте впевненість у тенге, і зникнуть девальваційні очікування.

"Ми вважаємо, що в середньостроковій перспективі, звичайно, почнуться процеси дедоларизації. Ми очікуємо, що вже не буде ось цих девальваційних очікувань", - додав він.

За прогнозом Келімбетова, процес дедоларизації займають великий проміжок часу: "Це зміна законодавства, це фінансова грамотність населення. Протягом 3-5 років, як мінімум, повинна відбутися". Але в цілому він вважає дедоларизацію "неминучою".

За даними Нацбанку на червень 2015 року, частка строкових банківських вкладів населення в іноземній валюті склала 72%.

ТАСС

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: