Облгази з липня розділять бізнес за напрямками діяльності

Вівторок, 23 червня 2015, 19:47

Облгази України розділять бізнес за напрямками транспортування і постачання з 1 липня 2015 року.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор департаменту регуляторної політики компанії "РГК" Мирослав Боднар.

"Якщо говорити про "РГК, то ми були готові до розподілу ще з 2014 року. У жовтні 2014 зверталися до НКРЕКП за новими ліцензіями, але нам відмовили", - заявив Боднар.

"Головна причина - "Нафтогаз" був категорично проти розподілу, оскільки новий постачальник не володіє активами. Наскільки я розумію, НКРЕКП вдалося переконати НАК і був досягнутий консенсус, що з 1 липня 2015 року такий розподіл станеться", - сказав він.

За словами Боднара, розподіл відбувається шляхом створення кожним облгазом нового ТОВ, що має ліцензію на постачання газу.

"Усі облгази відмовляться від ліцензії на постачання та створять нові окремі підприємства для цього виду діяльності. Процес уже закінчується. Усі компанії, в яких клієнтська база поанд 100 тисяч абонентів, будуть розділені без зовнішнього тиску", - сказав співрозмовник.

Реклама:

Він додав, що керівники новостворених підприємств-постачальників будуть фінансово незалежними, вони не обійматимуть інших посад у вертикально інтегрованій компанії.

"Це юридичний і організаційний розподіл. Він цілком задовольняє вимоги Другого і Третього енергопакетів ЄС. Жорсткіші вимоги висунуто лише до операторів магістральних газопроводів, наприклад, до "Укртрансгазу", - резюмував Боднар.

"РГК" керує понад 20 газорозподільними і газопостачальними компаніями по всій Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: