Думка експерта: Реструктуризація валютної іпотеки залежить від парламенту

Четвер, 14 травня 2015, 19:33

Реструктуризація валютної іпотеки безпосередньо залежить від Верховної Ради України.

Таку думку "Економічній правді" висловив голова наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

За його словами, меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, який вже підписали 11 банків, дозволить клієнтам практично безболісно погасити валютні зобов'язання по іпотеці.

"Банки ж зможуть в найкоротші терміни позбутися портфеля валютних кредитів, який через девальвацію у багатьох банків став більш ніж на 50% проблемним", - сказав Клименко.

Реклама:

Експерт заявив, що девальвація зробила найбезпосередніший вплив на платоспроможність клієнтів, багато з яких виявилися не в силах виплачувати кредити.

"Багато банків ще задовго до цього розробляли індивідуальні програми реструктуризації для валютних позичальників", - зазначив банкір.

Експерт заявив, що повноцінний, детальний план, запропонований Меморандумом банків і НБУ, дозволить створити нові, зрозумілі та прозорі умови реструктуризації, щоб клієнти могли незабаром розрахуватися з боргами, причому, згідно з документом, частина валютної позики (25-50%) взагалі може бути списана банком.

На його думку, не всі банки, у портфелях яких є валютна іпотека, гратимуть за правилами, які описані в Меморандумі, адже у багатьох банків вже тривалий час діють свої програми реструктуризації, які включають і надання кредитних канікул, і продаж позичальникам іноземної валюти за особливим курсом, і зменшення щомісячних платежів по кредиту.

"Проте в цілому Меморандум, безумовно, матиме позитивний вплив - і на настрої позичальників, які були готові на "кредитний Майдан" через різке підвищення суми кредитів внаслідок девальвації, і на стан проблемної заборгованості в ряді банків", - вважає експерт.

За словами Клименка, нові правила реструктуризації валютних кредитів будуть запропоновані позичальникам тих банків, які підпишуть Меморандум, проте набудуть чинності нові умови реструктуризації не відразу.

"Для реалізації Меморандуму потрібна відміна закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" № 1304-VII від 3 червня 2014 року. Це прямо зазначено в тексті Меморандуму. Так що тепер виходить, що реалізація зазначеної в Меморандумі програми залежить від парламентаріїв", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: