Думка експерта: Ціни на газ - лише одна зі складових реформи ринку

Середа, 25 лютого 2015, 11:09

Підвищення тарифів на газ для населення, анонсоване різними посадовцями, стало резонансним питанням, однак уряд має говорити і про інші складові реформи газового ринку.

Про це заявив керівник програм аналітичного центру DiXiGroup Роман Ніцович.

"І до, і після переговорів з МВФ уряд чітко декларував: ера безплатного газу наближається до завершення. Однак лише зараз, коли підвищення цін до майже ринкового рівня стає реальністю, керівництво країни почало усвідомлювати ймовірні соціальні наслідки такої політики", - каже експерт.

За його словами, особливої гостроти питанню додає падіння економіки, обтяженої війною на Донбасі, та коливання валютного .

Реклама:

"Водночас, мало або зовсім нічого не відбувається у площині інформування населення. Більш того, відсутнє розуміння того, що ціни і тарифи – лише одна зі складових процесу переходу до нової моделі ринку", - говорить Ніцович.

Експерт зазначає, що в Україні лише починаються професійні дискусії про виконання вимог Третього енергетичного пакету. Йдеться про побудову ефективного ринкового механізму, коли споживачі можуть вільно обирати постачальників газу, а ті у свою чергу мають вільний доступ до мереж транспортування і розподілу, а також відповідних послуг операторів.

"Поки в українському суспільстві немає розуміння, що конкуренція на ринку газу в більш далекій перспективі дозволить стабілізувати і навіть знизити ціни. Проте, навіть у поточній ситуації держава має можливість для позитивної пропаганди, основним мотиватором якої є гроші",- констатує він.

За його словами, необхідно сказати людям - так, ціни зростуть, але є можливість платити ту саму суму, що й до підвищення. По-перше, є адресні дотації, якщо доходи сім’ї не дозволяють сплатити нові рахунки. Система їх отримання повинна бути максимально спрощена.

По-друге, необхідно підштовхнути людей до думки, як споживати менше газу. Тобто максимально широко інформувати про те, як держава може допомогти поміняти котел – з газового на електричний або твердопаливний, як можна отримати частину коштів на утеплення, заміну вікон та інші способи збереження тепла, як можна змусити постачальників поставити лічильник газу або тепла.

"Нинішній опалювальний сезон завершується. До початку наступного Україна має шанс на запуск реформ в газовому секторі та кампанії з підвищення енергетичної грамотності", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!