Інвестиційна привабливість України не покращується - ЄБА

Понеділок, 12 січня 2015, 15:38

Індекс інвестиційної привабливості України, що розраховується європейкою бізнес асоціацією, за підсумками четвертого кварталу 2014 року становив 2,5, що є найнижчим показником за минулий рік.

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

Як наголошується, в першому кварталі цей показник становив 2,72, у другому - 2,74, у третьому - 2,65. При цьому в асоціації нагадують, що найнижчого значення за всю історію проведення дослідження показник досяг у четвертому кварталі 2013 року - 1,81.

"Підводячи підсумки цього складного і мінливого року, компанії-члени асоціації відзначають, що з початку року вони покладали великі надії на оновлену вертикаль влади і сподівалися на якісні перетворення в регуляторному полі і поліпшення інвестиційного клімату в державі", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

"Однак на практиці кардинальних змін так і не відбулося, в основному через анексію Криму, зовнішню агресію і загострення конфлікту на сході", - зазначають в ЄБА.

Найгіршу оцінку серед експертів ЄБА отримав інвестклімат в Україні (настрій бізнес-середовища за останні три місяці 2014) - 1,9 бала. При цьому динаміку інвестиційного клімату за останні три місяці бізнес оцінив в 2,6 бала. Разом з тим очікування інвестиційного клімату на наступні три місяці майже не змінилися і рівні 3 балам.

"Цей показник залишився на тому ж рівні, що і в попередні періоди. Стабільність цієї оцінки свідчить про відсутність динаміки як такої, оскільки інвестори поки не побачили реальних кроків з боку влади, спрямованих на поліпшення умов ведення бізнесу, хоча надія на позитивні перетворення залишається", - зазначають в ЄБА.

Більшість опитаних підприємців (60%) констатують повну відсутність змін, тоді як ще в третьому кварталі цей відсоток був дещо менше (44%).

У той же час 25% учасників опитування позитивно оцінили оновлення складу Верховної Ради і призначення нового уряду, а ще 11% відзначають деякі точкові перетворення в регуляторному полі і поліпшення діалогу з представниками владних структур.

"Тільки 4% респондентів серед позитивів за останні три місяці згадують про підписання "люстраційного" закону", - зазначають в ЄБА.

В асоціації підкреслюють, що відсутність видимих реформ, яких так чекала бізнес-спільнота протягом усього року, викликає хвилю невдоволення в бізнес-середовищі.

"Правова та економічна нестабільність, а також адміністративний тиск і корупція в органах місцевої влади на тлі проведення АТО та агресії з боку Російської Федерації, безумовно, викликають занепокоєння інвесторів і впливають на стратегічне планування бізнес-діяльності на наступний рік", - йдеться у повідомленні.

"Саме тому 30% опитаних вважають конфлікт на Донбасі одним з основних негативних чинників розвитку та економічного зростання України за європейським зразком", - додають в ЄБА.

У свою чергу 28% керівників серед негативів відзначають несприятливі наслідки нововведень з боку Нацбанку в кінці вересня - початку жовтня, які незабаром були скасовані.

Оцінка інвестиційної привабливості України проводилась ЄБА спільно з дослідницькою компанією InMind. Індекс інвестпривабливості розраховуватися як середнє арифметичне оцінок п'яти аспектів інвестиційного клімату.

Респонденти відповідають на питання, вибираючи одну із запропонованих відповідей. Після чого відповіді аналізуються, використовуючи п'ятибальну систему.

Респондентами виступили 82 керівника підприємств-членів Асоціації, які представляють найбільших іноземних та вітчизняних інвесторів. Опитування компаній-членів ЄБА проводиться щоквартально.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: