Бізнес проти розгляду законопроєкту про податкові зміни за скороченою процедурою

Середа, 22 вересня 2021, 12:50
 
фото: прес-служба ради

Бізнес заявляє, що проти розгляду законопроєкту №5600 щодо збалансування бюджетних надходжень, який ще називають "антиахметівським", за скороченою процедурою.

Про це йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації.

Зазначається, що Верховна Рада планує розглянути законопроєкт №5600 23 вересня.

Документ вносить зміни до Податкового кодексу України та шести інших законів.

Реклама:

"Попри його складність і комплексність, та більше ніж 11 000 поправок, зареєстрованих до 2 читання, Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України розглядав законопроєкт без належного обговорення та не допустив до участі бізнес асоціації. А для підготовки документу до 2 читання відбулось 5 зустрічей в рамках Комітету.

Разом із тим, текст доопрацьованого законопроєкту досі не було оприлюднено, а його розгляд на пленарному засіданні планується за скороченою процедурою, яка не передбачена Регламентом Верховної Ради України", - наголошують в асоціації.

"Складається враження, що таким чином просто хочуть поспіхом прийняти норми, на неприйнятності яких наголошував бізнес. та аби у бізнесу не було можливості висловитись.

Так, наприклад, до останнього відкладали розгляд питань щодо ренти на руду та радіочастотний ресурс, перенесення збитків попередніх років. І наразі, навіть перед голосуванням законопроєкту у 2 читанні, доля цих норм невідома. Це ж хіба про прогнозованість роботи бізнесу? Також, за попередньою інформацією, прибрали 4 групу платників податку для птахівників, тощо", - заявила  виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.

"Знову ж таки, за попередньою інформацією, серед питань, по яким до бізнесу дослухались - відмова від запровадження ПДВ на продаж житла. Серед питань, які також збурили бізнес, була заборона на виїзд керівників платників податків, що мають податковий борг. Наразі очікується, що заборона буде запроваджуватись за рішенням суду - і в цьому контексті риторичним є питання щодо ефективності судової системи в країні", - додали в ЄБА.

ЄБА наголошує на неприйнятності поспіху у прийнятті цього законопроєкту.

Підкреслюється також, що документ не враховує позицію бізнесу, "ігнорує принципи стабільності й прогнозованості державної політики та матиме негативний вплив на сумлінних платників податків".

Бізнес-спільнота звернулась до Офісу президента, керівництва ВРУ та усіх народних депутатів "стосовно недопущення розгляду парламентом законопроєкту №5600 за скороченою процедурою та наголошує на необхідності повернення його в Комітет для ґрунтовного доопрацювання із залученням представників бізнесу та експертного середовища".

Нагадаємо:

Погоджувальна рада Верховної Ради включила до порядку денного цього пленарного тижня законопроекти про деолігархізацію і підвищення низки подактів, на яких наполягала фракція "Слуга народу". Спікер Дмитро Разумков анонсував зміну підходу до проведення погоджувальних рад.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВР прийняти у другому читанні та в цілому урядовий проєкт закону 5600.

Міністерство фінансів допускає у проєкті бюджету 2022 року потенційні надходження у понад 30 млрд грн від "антиахметівського" законопроєкту №5600, який наразі готують до другого читання: без них не профінансують авіабудівництво та будівництво лікарень.

Кабінет Міністрів 15 вересня на засіданні схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко представив основні статті доходів та видатків документу, який вже передали до Верховної Ради

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Цей документ розробив уряд, там очікували 60 млрд додаткових надходжень щороку.

Більш детально про те, які податкові норми законопроєкту мають найсильніше вдарити по бізнесу Ахметова та інших олігархів, ЕП писала у публікаціїАхметов за все заплатить. Як Зеленський змусить олігархів платити більше податків: деталі таємного документа

Детальніше про ці податкові зміни читайте у матеріалі Податкова реформа Зеленського на підході: хто ще заплатить, крім олігархів

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: