Рада поклала кінець "офшорній ері" в Україні

Вівторок, 14 жовтня 2014, 11:25

Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів".      

За відповідний законопроект №5114, автором якого є Кабмін, проголосували 265 народних депутатів.

Нагадаємо, 7 жовтня Рада 247 голосами прийняла відповідний закон у першому читанні. Після цього депутати підтримали пропозицію про те, щоб проголосувати цей законопроект в цілому на засіданні 14 жовтня.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що в разі прийняття зазначеного закону будь-які суб'єкти господарської діяльності будуть зобов'язані розкривати інформацію про реальних власників.

Реклама:

"Сьогодні компанії зареєстровані в офшорах, а фактичними їх власниками можуть бути держслужбовці, або члени уряду, або співробітники адміністрації президента. Побачити це неможливо. Тому першорядне завдання закону - розкриття інформації про всі реальних власників українських компаній з тим, щоб чиновники не ховалися за родичами , в офшорах, за будь-якими третіми особами, які виступають номінальними власниками, а фактично власником є ​​чиновник ", - додав він.

За словами Яценюка, прийняття даного законопроекту дозволить громадянам України отримувати інформацію про власників всього нерухомого майна в країні.

"Ми побачимо, які у кого є вдома, квартири і нерухомість, а також отримаємо реальний доступ до всіх баз даних всієї нерухомості України", - сказав він.

Як повідомив, у свою чергу, міністр юстиції Павло Петренко, в разі прийняття парламентом зазначеного закону Мін'юст готовий розкрити такі реєстри протягом місяця.

Відповідно до законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів" (№5114), нерозкриття даних про власників українських компаній каратиметься штрафом або цивільними роботами на строк до 240 годин.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: