"Нафтогаз" пропонує Європі закуповувати газ на кордоні України з РФ

Середа, 13 серпня 2014, 17:03

Перенесення закупівлі газу європейськими компаніями з західного кордону України на західний кордон Росії дозволить забезпечити надійний транзит газу до Євросоюзу та в кінцевому підсумку гарантувати енергетичну безпеку країн ЄС.

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Як зазначається, передаючи свій газ покупцям на кордоні з Україною, ВАТ "Газпром" позбавиться можливості погрожувати європейцям припиненням поставок, використовуючи необґрунтовані обвинувачення про несанкціонований відбір газу Україною.

"Закупівля російського газу на кордоні України з Росією надасть європейським газовим компаніям можливість розпоряджатися своїм газом вже на території України, в тому числі, використовувати значні потужності підземних сховищ газу на заході нашої держави", - заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Реклама:

"Україна, в свою чергу, отримає пряме з’єднання з європейськими операторами газових мереж. Така структура транзиту є вигідною для обох сторін", - додав він.

"Нафтогаз" вважає за необхідне ще раз наголосити, що прийняття закону України "Про санкції" не означатиме автоматичного введення санкцій проти будь-яких осіб, у тому числі, проти "Газпрому". Закон лише створює правову основу для їх застосування.

Водночас, перенесення закупівлі газу європейськими компаніями на західний кордон Росії дозволить не лише знівелювати потенційний ризик введення санкцій, а й привести договірні відносини щодо транзиту газу у відповідність до норм Третього енергетичного пакету ЄС, імплементувати який Україна має до 2015 року.

"Таке рішення повністю відповідає правилам Європейського Енергетичного Співтовариства, до якого Україна приєдналась в 2011 році", - йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що "Нафтогаз" поважає довгострокові контракти європейських споживачів на постачання російського газу і розуміє, що їх зміна потребує переговорів і часу.

Водночас компанія зазначає, що наявну ситуацію також не можна вважати стабільною. Ситуація, що склалася, може призвести до повторення газової кризи 2009 року, коли "Газпром" припинив транзит газу до Європи.

По-перше, розірвання 17 червня за ініціативою російської сторони договору про балансування газу між ПАТ "Укртрансгаз" та ТОВ "Газпром експорт" робить неможливим використання "Газпромом" газу з українських підземних сховищ для покриття пікового споживання в ЄС.

По-друге, відсутність прямих договорів з’єднання між "Укртрансгазом" та операторами транспортних систем сусідніх країн унеможливлює стандартне балансування при транзиті газу.

Такі договори має "Газпром експорт" всупереч нормативним положенням, що діють в ЄС. Завдяки цьому російська компанія монопольно контролює транспортування і продаж газу на східних кордонах Європи.

"Як надійний транзитер НАК "Нафтогаз України" вважає своїм обов’язком попередити європейських партнерів про можливі ризики і пропонує вирішити проблему спільними зусиллями шляхом тристоронніх переговорів у форматі Україна-ЄС-Росія", - зазначає прес-служба. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: