Фірташ не поспішає повертати Лагуну 200 мільйонів - ЗМІ

Субота, 5 липня 2014, 10:24

Між бізнесменами Дмитром Фірташем і Миколою Лагуном виникли непорозуміння з приводу повернення близько 200 мільйонів доларів, які Фірташ позичив у структур власника Дельта Банку.

Про це пише Forbes.ua

За даними інформованих джерел на фінансовому ринку, борг був оформлений особистим поручительством Фірташа на 30 мільйонів доларів, а також гарантіями Centragas AG (90% контролює Фірташ, 10% Іван Фурсін), якій належить 50% акцій газорозподільної компанії "Росукренерго", 14,5% акцій ПАТ "Запоріжгаз".

Також компанія є найбільшим акціонером банку "Надра". При цьому банкіри, обізнані з угодою, стверджують, що всі належні Centragas AG акції банку "Надра" також виявилися в заставі у пана Лагуна (89,96% акцій).

Реклама:

"Нібито звернення останнього до Фірташа з вимогою погасити борг у постреволюційний період, коли спостерігався значний відтік вкладів населення та корпоративних клієнтів, не увінчалися успіхом - Фірташ, який до того часу вже перебував під домашнім арештом у Відні, зажадав реструктуризації заборгованості", - пише видання.

За словами екс-заступника голови НБУ Олександра Савченка, при договорі застави акцій банку повинен зменшуватися його капітал на суму закладених корпоративних прав. Чи зробив таку операцію банк "Надра", не вдалося з'ясувати ні в Нацбанку, ні у голови правління банку "Надра" Дмитра Зінкова.

Forbes звернувся за коментарями до прес-служби Group DF Дмитра Фірташа, банку "Надра" і Дельта Банку. Однак у структурах Фірташа коментарів не надали. У свою чергу прес-служба Дельта Банку заявила, що не буде коментувати чутки.

Як вдалося з'ясувати Forbes, замість реструктуризації Фірташ може отримати нового кредитора. Його борг перед Лагуном може бути проданий групі "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Для "Привату" це можливість активізувати "військові" дії проти структур Фірташа, які розгорілися після невдалої спроби дніпропетровців втрутитися в аукціон з приватизації "Сумихімпром", підконтрольної структурам Фірташа.

Примітно, що отримати живі гроші, навіть скориставшись судовим правом на вилучення застав, сьогодні буде складно будь-якому кредитору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: