НБУ впроваджуватиме режим інфляційного таргетування

Неділя, 20 липня 2014, 13:28

Під час визначення доцільного розміру облікової ставки Нацбанк  орієнтується на можливий рівень інфляції в наступному році.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

"Нацбанк планує впроваджувати режим інфляційного таргетування і це наші перші кроки до цього. Ми повинні дивитися вперед. Ми не повинні облікову ставку прирівнювати до рівня інфляції минулого року, а потрібно думати постійно про майбутнє, коли встановлюємо облікову ставку. Нарешті облікова ставка в країні починає щось означати", - сказала Гонтарева.

Голова НБУ зауважила, що дуже часто в Україні облікова ставка та ставка рефінансування не мали прикладного значення та не відповідали реальній ситуації на ринку.

Реклама:

Вона розповіла, що доступність рефінансування для банків абсолютно не змінилася зі збільшенням рівня облікової ставки.

Для підтвердження цього НБУ 16 липня оголосив процентний тендер на 90 днів без обмеження суми, за яким видав кредитів рефінансування на суму, більш ніж 5,2 млрд гривень під 14,25% річних.

"Всього рефінансування на таких умовах отримав 21 банк. Кожен, хто мав державні цінні папери, міг взяти участь у тендері і в повному обсязі купити стільки ресурсів, скільки йому потрібно. Саме ця умова є суттєвим кроком до розвитку ринку капіталу в Україні", - підкреслила вона.

"Нами буде збудована крива дохідності, строком від овернайт до 90днів, що буде прив’язана до облікової ставки, як для депозитнихсертифікатів, так і для рефінансування на цей період", - пояснила Гонтарева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!