Нацбанк збільшив облікову ставку з 6,5% до 9,5% річних

Понеділок, 14 квітня 2014, 20:32

Національний банк України збільшив облікову ставку з 6,5% до 9,5% річних.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначається, правління Національного банку прийняло постанову від 14 квітня 2014 року № 212, якою передбачено встановлення з 15  квітня 2014 року облікової ставки в розмірі 9,5%. До цього розмір облікової ставки останній раз змінювався 13 серпня 2013 року, коли він був встановлений на рівні 6,5% річних.

Також постановою передбачається встановлення процентної ставки за кредитами рефінансування, які надаються відповідно до механізму оперативного підтримання ліквідності банків на рівні подвійної облікової ставки Національного банку. До цього вона встановлювалася на рівні потрійної облікової ставки Національного банку.

Реклама:

Коментуючи таке рішення правління Національного банку, директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова висловила впевненість, що в комплексі з іншими заходами регулятора воно сприятиме стабілізації ситуації на ринку.

За її словами, Україна має багатий досвід регулювання грошово-кредитного ринку за нестандартних ситуацій.

"Він свідчить про те, що оптимальним варіантом дій за подібних умов є поєднання двох складових. Перша - максимальна підтримка ліквідності банків з метою вчасного виконання ними усіх своїх зобов’язань. Друга - сприяння збільшенню вартості грошової одиниці, у тому числі через важелі процентної політики, що обмежує спекулятивний попит на ресурси та сприяє відновленню ресурсної бази банків", - відзначила Щербакова.

Вона також додала, що такий алгоритм дій дає змогу як забезпечити нормальну роботу банківської системи, так і сприяти підтримці цінової стабільності. 

"Адже ті кошти, що населення вилучило з банківських рахунків, можуть тиснути на споживчі ціни", - заявила Щербакова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!