В Україні побудують заводи з виробництва газу з вугілля

П'ятниця, 7 лютого 2014, 09:24

Компанія "Газ України" оголосила тендер на виконання передпроектних робіт з будівництва заводів з виробництва синтетичного природного газу і синтетичних рідких вуглеводнів шляхом газифікації кам'яного вугілля.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з умовами, всі роботи повинні бути виконані протягом березня-грудня 2014 року. За даними компанії, в 2015 році підприємство планує приступити до підготовки проекту, а будівництво заводу почнеться не пізніше 2016 року.

У грудні 2012 року НАК "Нафтогаз України" підписала кредитну угоду з Держбанком розвитку Китаю (China Development Bank Corporation) про залучення 3,7 млрд доларів під держгарантії для реалізації проектів заміщення природного газу вугіллям).

Реклама:

За оцінками Міненерговугілля, це повинно дозволити виробляти до 4 млрд кубометрів газу на рік. Щорічне споживання газу в Україні становить близько 50 млрд кубометрів.

Як розповіло джерело в Міненерговугілля, передбачається будівництво як мінімум трьох заводів в Луганській, Донецькій та Одеській областях в безпосередній близькості від виробників мінеральних добрив.

"Завдання полягає в тому, щоб забезпечити ці підприємства газом, зробивши виробництво мінеральних добрив конкурентоспроможними", - пояснив співрозмовник.

Очікується, що собівартість цього палива становитиме 180-190 доларів за тис. кубометрів, тобто на третину нижче сьогоднішньої ціни російського газу.

На думку керівника аналітичного управління російського Фонду національної енергетичної безпеки Олександра Пасічника, нові проекти щодо відмови від закупівель газу в РФ можуть посилити відносини з цією країною, де розраховують на збільшення поставок газу в Україну.

Раніше глава Міненерговугілля Едуард Ставицький заявляв, що цього року з Росії буде імпортовано не менше 33-35 млрд кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: