Витрати українців на новорічні свята зростуть на 13% - опитування

П'ятниця, 8 листопада 2013, 14:46

Витрати українців на свята цієї зими зростуть в порівнянні з минулим сезоном на 13% - в середньому до 4155 гривень проти 3684 гривень з особи.

Про це йдеться у свіжому звіті аудиторської компанії Deloitte, яка традиційно аналізує настрої європейських споживачів у цей період, пише Forbes.

Як повідомляється, дослідження охоплює 18 країн.

В Україні компанія опитувала споживачів через інтернет і враховувала відповіді жителів Києва, Харкова, Львова, Одеси та кількох інших великих міст.

Реклама:

Структура святкового бюджету українця і громадянина Євросоюзу різниться незначно. На святковий стіл та подарунки українці витратять 30% і 33% всіх витрат, на розваги - 11%, на подорожі/поїздки - 26%.

Вибір респондентами найбільш бажаних подарунків відображає тренд практичності та економності.

Більше половини - 53% - чекають, щоб їм подарували гроші. Торік таких було 60%.

На другому місці, як і минулого року - подорожі, отримати такий подарунок жадають 44% і 46% відповідно.

На третьому місці - смартфони (торік були ноутбуки), які хочуть побачити під ялинкою 35% споживачів.

Покупці стали більше уваги звертати на ціни і скоротили кількість імпульсивних покупок. Цим же пояснюється те, що і українці, і громадяни ЄС чутливі до програм лояльності, причому 40% українців і 47 % представників Євросоюзу віддають перевагу миттєвому дисконту, а не бонусам.

Більшість почне готуватися до новорічних свят в останній момент: тільки 7% респондентів збираються зайнятися передсвятковим шопінгом в листопаді, тоді як 36% - у період з 25 по 31 грудня. Найзавбачливіші - чехи і німці.

Україна також одна з чотирьох країн (крім Нідерландів, Фінляндії та Росії), де очікування від економіки погіршилися порівняно з минулим роком: 38% респондентів повідомили, що покращень не чекають.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: