Київ вимагає через СОТ у Росії роз'яснення про заборону Roshen

П'ятниця, 8 листопада 2013, 12:27

Україна офіційно направила запит РФ через СОТ про надання офіційних деталізованих роз'яснень і обґрунтувань застосованих обмежень щодо постачань української кондитерської продукції.

Про це йдеться в заяві України на засіданні комітету СОТ, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно із запитом, Україна направила запит стосовно їх відповідності угоді про технічні бар'єри в торгівлі (TBT Agreement), а також давно очікувану відповідь на запит про TBT і санітарні та фітосанітарні заходи (TBT/SPS EP).

"Україна закликає РФ негайно зняти цю торговельну заборону і привести урядовий TBT захід у відповідність до TBT Agreement і зобов'язань, підписаних РФ під час приєднання", - зазначається в заяві.

Реклама:

Нагадаємо, Україна в рамках членства в СОТ ініціювала розгляд з питання захисту інтересів українських кондитерських виробників після звернення корпорації Roshen, яка заявила про утиск її корпоративних інтересів з боку Росії.

Як повідомлялося, Росспоживнагляд у липні поточного року заборонив постачання до Росії шоколаду і цукерок, вироблених на чотирьох українських фабриках Roshen, через претензії до якості продукції.

У середині серпня на переговорах у Москві тоді ще керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко і міністр аграрної політики Микола Присяжнюк домовилися про механізм повернення кондитерської продукції Roshen на ринок Росії.

Тоді була запланована інспекція чотирьох українських підприємств фахівцями Росспоживнагляду. Після інспекції відомство готове було допустити українську продукцію на ринок РФ, але з контролем кожної партії. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: