Європейські банки очікують великі штрафи

Середа, 18 вересня 2013, 12:30

Згідно з представленими антимонопольними правилами ЄС, банки ризикують бути оштрафованими в розмірі до 10 % від їх річного обороту, у випадку якщо не встановлять адекватні захисні механізми проти шахрайства з бенчмарками.

Про це пишуть "Вести економіка" .

Європейський комісар з внутрішньої торгівлі Мішель Барньє збирається наділити регулятори повноваженнями, щоб ті залучили банки в спеціальні комісії з фіксації бенчмарків.

Основна мета таких комісій розібратися в причинах скандалів, які почалися із ставки пропозиції на Лондонському міжбанківському ринку депозитів (Libor) і поширилися на всю фінансову систему.

Реклама:

Бенчмарки, від нафти до ставок на валютному ринку, перевіряються регуляторами, оскільки вони прагнуть відновити довіру до ставок, яка помітно знизилася після системних фальсифікацій.

Влада вже оштрафували UBS AG (UBSN), Barclays Plc (BARC) і Королівський банк Шотландії Group Plc на суму близько 2,5 млрд доларів за порушення Libor та інших міжбанківських ставок.

"Бенчмарки мають значення для багатьох фінансових інструментів, - заявив Барньє у Франкфурті минулого тижня, - сумніви в їх точності та цілісності може підірвати довіру учасників ринку, призвести до значних втрат для споживачів і інвесторів і спотворити реальну економічну ситуацію. Ми повинні зробити кроки, щоб переконатися, що це не повториться".

Банки та інші великі учасники ринку можуть бути оштрафовані за недотримання основних правил, які спрямовані на пом'якшення конфліктів інтересів та зменшення можливості для махінацій із ставками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: